fesztivál

2020.08.20. 19:30

A maszk is főszereplő a fesztiválon

Az augusztus 14-i, pénteki nyitókoncerttel elkezdődött az idei, a sorban a 29. Zempléni Fesztivál.

Bódisz Attila

Fotó: PROKOP VIKTOR

A rendezvénysorozat ezúttal azért is különleges, mert nem csupán a térség, de a koronavírus miatti rendezvénylemondások okán az ország egyik legnagyobb fesztiváljává lépett elő.

– A járvány miatt azonban különleges biztonsági intézkedések mellett futnak a programok – mondta Turjányi Miklós fesztiváligazgató. Kiemelte: a programok lebonyolításának egyik főszereplőjévé lépett elő a maszk, a szervezők legalábbis a fesztivál logójával ellátott védőfelszerelésben látják el feladataikat. Ezt ajánlják a közönségnek is, hogy aki bírja, használja a rendezvényeken az orrot és szájat eltakaró textilt, és a sorban állásnál is tartani kell a távolságot. Ezzel együtt betartanak minden előírást, a zenei programok ülőkoncertek, és egy-két kivétellel nem érik el az ötszáz fős létszámot sem – közölte.

Hangsúlyozta: a szervezés elején még nem lehetett tudni, miként reagálnak az emberek a járványhelyzet alakulására, vagyis a programoktól távol tartják magukat vagy pedig éppen ellenkezőleg, a rendezvények hiánya miatt megnövekszik az érdeklődés a kulturális események iránt. A fesztiváligazgató úgy véli, inkább az utóbbi várakozás vált be. Értékelése szerint, mivel sok kulturális nagyrendezvény elmaradt az országban, és nem volt tapasztalható a szokásos nyári dömping, így talán több figyelmet is kapott a médiában a Zempléni Fesztivál, mint máskor. Hozzáfűzte: a felkért művészek is vállalták a fellépést, csak néhány külföldi produkciót kellett lemondaniuk a járványhelyzet miatt, de ezeket kiváló előadások váltják ki, a fellépőket pedig terveik szerint a következő, jubileumi 30. fesztiválra hívják majd meg.

Van, ahol dupláznak

Turjányi Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban esős idő esetén sem maradnak el a nagyobb szabadtéri rendezvények, ezért azt javasolja, hogy mindenki vigyen magával olyan ruházatot, amely a változékony idő esetén is védelmet biztosít. A programok iránti megnövekedett érdeklődés miatt több eseményre már elfogytak a jegyek, de kiemelte: van olyan program, amit újráznak, ezért érdemes nyomon követni a fesztivál naprakész honlapját.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a rendezvényre igyekvő, de belépőjeggyel még nem rendelkező vendégek tájékozódjanak az aktuális programról, ne a helyszínen derüljön ki például, hogy már nincs jegy. A következő rendezvények közül a közönség figyelmébe ajánlotta az augusztus 22-én, szombaton megrendezendő Egy nap Tolcsván című programsorozatot. Ennek keretében délután 4 órától lép fel a Corpus Harsona Quartet a Bormúzeum udvarán, majd a református templomban barokk mesterművek csendülnek fel Megyesi Schwartz Lúcia és az Ábrahám Consort előadásában. Este fél 8-kor az Infusion Triót hallhatják a Látogatóközpont Szabadtéri Színpadán. A zárókoncerten pedig Mozart Don Giovanni című operáját tekinthetik meg az érdeklődők különleges rendezésben, kiváló művészekkel; a díszletek hely­igénye miatt a Sárospataki Református Kollégium Wáberer Sportcentrumában.

Aros János, a fesztivál központi települése, vagyis Sárospatak polgármestere arról beszélt az Észak-Magyarországnak, hogy eddig az önkormányzat is kénytelen volt lemondani a már megszokott rendezvényeket, de a Zempléni Fesztivál megmentette a nyári programszezont. Ezzel együtt megélénkült az eddig szintén gyengélkedő turizmus is. Hozzátette: bár az eddigi adatok feldolgozása még folyik, már most látszik, hogy a járvány miatt a vendégéjszakák száma elmarad majd az előző éviektől, holott a korábbi években azok folyamatos emelkedő tendenciát mutattak. A Zempléni Fesztiválra érezhetően sokan érkeztek a városba, ami az utcaképen is látszik. Mint mondta, bízik benne, hogy szeptemberi rendezvényeik segítenek majd a turisták érdeklődésének fenntartásában.

(A borítóképen: Takács Nikolas és Tompos Kátya Tokajban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában