segítségkérés

2020.07.22. 20:00

Rendbe jöhetne az élete

Lórántnak leégett a háza, majd stroke-ot kapott, de nem adta fel. Most segítségre lenne szüksége.

Hegyi Erika

Fotó: BUJDOS TIBOR

Végső elkeseredésében fordult az Észak-Magyarországhoz egyik olvasónk, Budai Lóránt. Négy éve égett le Mályiban található házának felső szintje, de azóta sem tudta ingatlanát rendbe hozni. Súlyos betegsége is közbejött, de az is igaz, hogy hiába kért segítséget bárhonnan, nem kapott.

Lábra állt

– 66 éves vagyok, aktív koromban magasépítőként dolgoztam. Már rég elváltam, a fiammal éltem Mályiban. Ő azonban csak ritkán jön haza, mert egyébként a fővárosban dolgozik. Egy decemberi napon tüzet fogott a tetőnk. Nem tudni, hogy a saját kéményünk vagy a szomszédé okozta-e tüzet, mert ez végül nem derült ki, de a felső szint teljesen leégett. Ezt a szintet már nem akarom visszaépíteni, hiszen egy az egyben megsemmisült, és könnyűszerkezetes épületrész volt. Csak a tetőt akarom valahogy rendbe hozni és leszigetelni, mert folyamatosan beázik az egész ház. Most az alsó szinten sem lehet lakni, albérletbe kényszerültem a Pingyomra, havi 50 ezerért. Alig marad valami kis pénzem, nem tudom megvásárolni a szükséges építőanyagokat – sorolja a bajokat Lóránt. Hozzáteszi: valamikor volt lakásbiztosítása, de amikor beteg lett, azt a biztosító felmondta.

Valószínűleg már megtalálta volna a módját a felújításnak, de közbejött súlyos betegsége. Annyit idegeskedett a háza miatt, hogy három évvel ezelőtt a stroke-ot kapott. Lebénult a fél oldala.

Egyedül nem megy

– De azt mondtam, nem adom fel, vissza akarom kapni a régi életemet. Végül lábra álltam. Tudok járni, csak hamar elfáradok, gyakran le kell ülnöm, és csak a jobb kezemet tudom jól használni. Ilyen állapotban nem merek hozzákezdeni a tetőszigeteléshez. Pedig már az is megfordult a fejemben, hogy felmászok a tetőre egyedül, de mindenki azt mondta, meg ne próbáljam – sorolja Lóránt, aki egyébként hypertoniában és cukorbetegségben is szenved, emellett gerincsérve van. Hozzáteszi: a fia segítene neki, de nincsenek szakmunkások, egyedül pedig ő sem tud nekikezdeni a tetőnek.

Lóránt azt is elmondta, hogy problémájával fordult már az önkormányzathoz, különböző társadalmi és egyházi szervezetekhez, de nem járt sikerrel. A mályi önkormányzat lakhatási támogatást állapított meg számára, ez év májusától 2021 áprilisáig, havi 2000 forintot. Pedig Lórántnak nem kellene sok minden. A tetőszigetelést egy szakember és két segédmunkás meg tudná oldani. A vihar leverte az egyik falról a szigetelést, ahhoz már megvan az anyag, csak fel kellene tenni. Fizetni is hajlandó lenne érte valamennyit, de eddig senki nem vállalta el.

Nagy segítség lenne

Építőanyag sem kellene sok. Húsz négyzetméter normál gipszkarton, húsz négyzetméter szalagparketta, téglából mindössze 10-15 darab. Nagy segítség lenne az is, ha a kertjét valaki le tudná kaszálni.

Kérjük kedves olvasóinkat, ha valaki tud segíteni valamiben Lórántnak, hívja őt a következő telefonszámon: 0670/558-64-68.

(A borítóképen: Budai Lóránt házának felső szintje négy éve égett le)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában