veszély és bírság

2020.07.21. 19:00

Nem várt veszélyeket és bírságot hozhat a tiltott helyen csobbanás

Sokan a bányatavakat részesítik előnyben, ha fürdőzésről van szó. A téma szakértőit kérdeztük a veszélyekről.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A a bányatavak sok esetben hirtelen, meredeken mélyülnek, így nagy veszélyt jelentenek, tudtuk meg a Vízi­mentők Magyarországi Szakszolgálatától.

Óriási víztömeg

Az óriási víztömeg nem vagy csak nehezen keveredik. A nap melegítése közben rétegekre tagolódik. Lehet, hogy egy-két méteres mélységig kellemes a hőmérséklete, de alatta hirtelen, átmenet nélkül sokkal hidegebb lesz. Ez a gyors hőmérséklet-változás ijedtséghez, akár pánikhoz vezethet, mert a szervezetünket felkészületlenül éri. A meggondolatlan vízbe ugrás így különösen veszélyes. Bármilyen tóról van szó, fürödni csak kijelölt helyen szabad. Tisztában kell lennie mindenkinek a képességeivel és a pillanatnyi állapotával. A vízbemenetel előtt érdemes tájékozódni a mederviszonyokról, vízmélységről. Egy strandon ezek az információk elérhetőek. Továbbá mindig van személyzet, vízimentő és vannak más strandolók is. A fürdőzésre szánt terület ki van jelölve, így nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat – tájékoztatott a szakszolgálat munkatársa.

Szabálysértés esetén

Lasztóczi Péter alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója is megerősítette, hogy fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

„A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló rendelet ezt több bekezdésen keresztül taglalja. A szabad víznek minősülő vízterületeken – beleértve akár a Sajó nem tiltott szakaszait – megengedett a fürdés saját felelősségre. Aki nem ismeri az adott vízterület sajátosságait, az komoly veszélynek teheti ki magát. A Miskolcon található Szinvában való fürdőzés is szabálysértésnek minősül. Aki szabálysértést követ el, azt lehet figyelmeztetni, ki lehet szabni helyszíni bírságot, és szabálysértési feljelentés készülhet. Ezeket a rendőrök a fokozatosság elvét követve alkalmazzák. A figyelmeztetés esetén nincs bírság, a helyszíni bírság 5000 forinttól 50 000 forintig terjedhet, míg a feljelentés elbírálásakor akár 150 000 forint is kiszabható” – mondta.

Tájékozódni kell

„Természetesen tisztában vagyok a bányatavak használatának kockázataival, ennek ellenére szeretek tavak vizében megmártózni. Sokkal jobb, hogy a forró nyári napokon munka után is le lehet ugrani valamelyikhez. Nyilván az is számít, hogy ingyen van, ha többen megyünk, sem kell megváltani a drága fürdőbelépőket. A tavak használatánál tényleg nagyon fontos, hogy felelősségteljesen gondolkozzunk, aki teheti, az inkább vegye igénybe a több szempontból is biztonságosabb strandokat vagy pontosan tájékozódjon, hogy mit szabad és mit nem” – osztatta meg lapunkkal meglátásait K. Béla tapasztalt fürdőző.

(A borítóképen: A meggondolatlan ugrálás különösen veszélyes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában