illegális szemétlerakás

2020.07.18. 10:00

Nagy a hallgatás a jobbikos otthagyott szemete körül

Valószínűleg nem indult semmilyen eljárás az ille­gálisan elhelyezett hulladék miatt a jobbikos politikus ellen.

Nyikes Zita

Illegálisan elhelyezett hulladék miatt keveredett gyanúba a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, bizottsági elnök, gazdaságfejlesztési tanácsnok, vetette fel az Észak közel egy hónapja.

Cikkünk megjelenése előtt kerestük Badány Lajost, aki akkor nem, később viszont reagált. Badány Lajos állítja, hogy zöldhulladékot szórt ki mályi üdülőterületén, melyet később el is szállított.

Illegálisan tette le a szemetet

Június 26-án küldtünk elektronikus levelet Mályi község jegyzőjének. Azt kérdeztük: folyamatban van-e Badány Lajos ellen köztisztasági szabálysértés elleni szabálysértési eljárás. Valamint van-e olyan rendelete a településnek, amely illegális hulladék­elhelyezésre vonatkozik, amennyiben igen, indult-e eljárás Badány Lajos ellen. Választ azonban nem kaptunk kérdéseinkre.

Kereste viszont a napilapot Jakó László, akiről megtudtuk, hogy Mályiban a település képviselő-testületének tagja. A történtekkel kapcsolatban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az interneten történt jelzés után ő indult el intézkedni, majd találkozott az elkövetővel, akit illedelmesen felszólított, hogy vigye el, amit kitett, majd ugyanilyen hangnemben érkezett az ígéret arra, hogy ezt meg fogja tenni. Jakó László később azt is hozzátette, hogy csupán másnap szerzett tudomást arról, hogy ki is az illető, aki illegálisan helyezett el hulladékot.

Jakó Lászlót kérdeztük, hogy tudomása szerint indult-e eljárás Badány Lajos ellen. Jakó Lászlótól megtudtuk, hogy tudtával Badány Lajos ellen semmilyen eljárást nem indítottak. Hangsúlyozta, hogy személyes gondolatait közölte, nem a mályi önkormányzat, még kevésbé a képviselő-testület vagy a jegyző nevében válaszolt a kérdéseinkre.

Szabálysértés

Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el, áll a 2012. évi II. törvényben.

Szabálysértés esetén büntetések és intézkedések szabhatók ki. Büntetésként szabálysértési elzárás, pénzbírság vagy közérdekű munka rendelhető el, intézkedés esetén pedig járművezetéstől eltiltás, elkobzás, kitiltás vagy figyelmeztetés. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, a törvény szerint.

Tilos hulladékot lehelyezni

Mályi község önkormányzata képviselő-testületének önkormányzati rendelete a köztisztaság és településtisztaság fenntartásáról kimondja: „közterületen szemetet, hulladékot csak az erre rendszeresített és felállított tartályokban szabad elhelyezni” valamint „tilos a közterületen hulladékot elhelyezni”. Jogkövetkezményként pedig meghatározza, hogy a „rendeletben foglalt rendelkezéseket megsértővel szemben a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése miatt ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki”.

(A borítóképen: Tábla is figyelmeztet Mályiban)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában