évforduló

2020.07.30. 11:00

Kinizsi Pál szobra óvja a vezér egykori birtokát

Idén ünnepli fennállásának 775. évfordulóját a kistelepülés.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

Két okból is különlegessé vált a XIX. Kiskinizsi Falunap, lévén a járványhelyzet kapcsán nem terveztek nagyobb rendezvényt, másrészt most ünnepelte fennállásának 775. évfordulóját a kistelepülés.

A helységet 1245-ben említi először egy oklevél a Kinizsi nemzet birtokaként – mondta a református templomban megtartott ünnepségen Orosz Miklósné polgármester, aki történelmi áttekintést adott az elmúlt évszázadokról. Hozzátette, hogy napjainkra teljes infrastruktúrával rendelkezik a közösség rendbe tett középületekkel és közterekkel, mindig azon fáradoztak, hogy keressék azt, ami erősíti a helyiek összetartozását.

Az eseményen Bánné dr. Gál Boglárka közgyűlési elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviseletében mondott beszédet. Történelmi visszatekintésében megjegyezte, hogy a Kinizsi nemzetség leghíresebb tagja aranybetűkkel írta be nevét hazánk történelemkönyvébe, méltó személyiség arra, hogy emlékét ápolják, szobrot állítsanak tiszteletére. Hangsúlyozta, hogy a település megélte a háborúk pusztításait, részese volt a múlt próbatételeinek. A történelem ott van

a falakban, visszhangzik a levegőben, most 2020-ban pedig megálltunk egy kicsit, hogy új fejezetet nyissunk. Kinizsi Pál szobrának avatására és egy időkapszula elhelyezésére a polgármesteri hivatal udvarán került sor, a fából készült alkotást Bánné dr. Gál Boglárka és Orosz Miklósné leplezte le. Az ünnepségen helyi fiatalok és László Attila erdélyi énekes adott műsort, végül hétszázhetvenöt galamb röptetésével tették emlékezetessé a XIX. falunapot.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka (balra) és Orosz Miklósné az avatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában