emlékmű

2020.06.04. 08:00

Trianoni mementót avatnak Bekecsen

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára új emlékművel bővül a Millenniumi park.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

Az emlékmű megtervezésére és elkészítésére Ekker Róbert szobrászművészt kérték fel.

– A mementó helyét már előkészítettük a Millenniumi téren – kezdte Ekker Róbert. – Úgy gondoltuk, hogy a nemzeti összetartozást leginkább egy dombon álló turulmadár jelképezi leginkább, amely mindig fontos szerepet játszott a hunok életében, a honfoglalás óta a magyarság totem­állatának számít, és szakrális jelentése van. Maga a szobor kompozit anyagból készül, fején a Szent Koronával, karmai közt egyenes kardot tart, műkőből készült oszlopon helyezzük el, és alatta egy Trianon-logó található a két dátummal és egy idézettel.

Összefogásból készül

– Mivel a képviselő-testülettel együtt eddig is fontosnak tartottuk a múltról és a határon túlra került magyar testvéreinkről való megemlékezést, már korábban is terveztük egy trianoni emlékmű megépítését – tudtuk meg dr. Bodnár Lászlótól, Bekecs polgármesterétől. – Elsődleges céljaink között szerepelt ugyanis, hogy méltó helyen történhessen meg az elődeink előtti tiszteletadás, az elcsatolt területekről való megemlékezés. Éppen ezért a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy egyelőre pályázatok hiányában, közadakozásból elkészítjük a trianoni mementót. A Magyar Cserkészszövetség és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség kezdeményezésére negyvenhárom országban, ezerhetvenegy településen, több mint kétezer tűzrakóhelyen fellobban a határokon átívelő Összetartozásunk Tüze, amely mozgalomhoz településünk is csatlakozott. Június 4-én, csütörtökön a láng fellobbanásával egy időben átadjuk településünk Nemzeti Összetartozás – Trianoni emlékművét, ami újabb dísze lesz a Millenniumi parkunknak. A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője, és a történelmi egyházak is képviseltetik magukat.

(A borítóképen: Az emlékmű grafikai terve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában