búcsú

2020.06.24. 18:30

Rendhagyó Szív Búcsú volt Mezőkövesden

Hétvégén tartották az idei Szív Búcsú eseményeit Mezőkövesden, a Jézus Szíve-templomban.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Az idei esemény rendhagyó volt, hiszen bent tartották az ünnepi szentmisét, amelyet nem követett körmenet.

1923 óta

A mise elején Gyenes László köszöntötte a mise főcelebránsát, Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapátot, aki kötődik a környékhez, hiszen Nagytályán született s Makláron nevelkedett.

Gyenes László elmondta, a Szív Búcsút és a körmenetet 1923 óta a legnehezebb időkben is megtartották, a mostani, 98-adikat viszont a járványhelyzet miatt szerényebb körülmények között a templomban tartják, de vissza lehet térni az ünnep igazi lényegéhez. Hortobágyi T. Cirill – aki gyerekkorában többször volt szüleivel a búcsún – prédikációjában arra hívta föl a hívek figyelmét, hogy Istennek szíve van, amelyben mindenkinek van helye. Elengedhetetlen, hogy valami táplálja az emberek életét, lelkét, szívét, hogy az ne üresedjen ki. Minél üresebb egy ember szíve, annál nagyobb szüksége van tárgyakra. Ehelyett szellemi, lelki ételre, emberi kapcsolatokra van szükség. Fontos a bizalom, amely nélkül sem család, sem barátság nincs, teljesen rá kell bíznia az embereknek magukat Istenre. Az emberek nem a gondtalan élet ígéretét kapták, hanem azt, hogy a kapott terhet hozzászabják; ha valaki hisz, Isten vele van a problémákban.

Szombaton a 250 éves Szent László-templom búcsúja lesz Mezőkövesden dr. Ternyák Csaba egri érsekkel.

(A borítóképen: Az ünnepi szentmisén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában