Pünkösd

2020.06.01. 10:00

Összetartozás átélése a pünkösdi szertartásokon

A pünkösd az összetartozás ünnepe, ennek átélésére nagy szükség van az elszeparáltság után.

Detzky Anna

Forrás: MINDSZENTI PLÉBÁNIA

A pandémia miatt a pünkösd idén másképpen alakul a templomokban és a legtöbb helyen az ilyenkor esedékes bérmálás is elmarad.

– Számunkra most különösen fájó, hogy nem ünnepelhetünk a szokott rend szerint, mert bérmálásra készültünk, Dr. Ternyák Csaba érsek atya jött volna a fiatalokhoz. Az egyházmegyében is általában elmaradnak a bérmálások ez idő tájt és kitolódnak egy másik időpontra – tájékoztatott Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Bár már megnyíltak a templomok és a szertartásokat nyilvánosan lehet végezni, de az emberekben még ott van a félelem, hogy vírushordozóként esetleg megfertőznek valakit. Remélem, hogy ennek ellenére bizalommal és örömmel ünnepelhetjük most is az egyház születésnapját akár a közösségekben, akár továbbra is odahaza a képernyők előtt. Talán így is átélhetjük az összetartozás élményét.

Hosszabb idő jut gyónásra

A misék tekintetében hétköznap és vasárnap is visszatértek a megszokott időpontokra.

– Pünkösdöt, a Szentlélek eljövetelét illik nagy ünnepnek tekinteni. Nálunk vasárnap és hétfő is lesznek szertartások. Pünkösdvasárnap minden szentmisét megtartunk: reggel 7-kor, 8.30-kor, 10-kor, 11.30-kor és 18.30-kor, hétfőn pedig a hétköznapra eső ünnepi rendben végezzük ezeket: 7-kor, 10-kor és 18.30-kor. A templomban kijelöltük az ülőhelyeket, és kérünk mindenkit, hogy maszkban vagy kendőben érkezzen. Ha a férőhelyeknél többen jönnének, a Milleniumi teremben párhuzamosan tartott szentmisét tudjuk még felkínálni. Szentáldozásnál be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot, maszkban jöhetnek ki az emberek, és a szentostyát a kezükbe adjuk. Egyelőre a misék alatt a templomban nincsen gyóntatás, hanem ezt egy külön teremben végezzük, ami most inkább lelkibeszélgetésbe hajlik. Kicsit több időt hagyunk egy-egy emberre, hogy legyen idejük kibeszélni mindazt, ami az otthonlét alatt felhalmozódott a lelkükben – magyarázta a plébános.

(A borítóképen: A bérmálás egy későbbi időpontra tolódik a Mindszenti templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában