köztisztviselők napja

2020.06.30. 12:30

Nem mindenhol lesz nyitva a hivatal szerdán

A köztisztviselők napján az önkormányzatok rendelkeznek a munka­szüneti napról.

Forrás: Pixabay/illusztráció

2016 decemberében fogadta el a Parlament azt a törvényjavaslatot, hogy július 1-je, a közszolgálati tisztviselők napja a továbbiakban ne legyen munkaszüneti nap, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat saját bevételének terhére vállalhassa a munkaszüneti nappá minősítéssel összefüggésben felmerülő költségek biztosítását. Ebben az esetben – és e feltétellel – július 1-je az adott önkormányzat érintett foglalkoztatottjai tekintetében továbbra is munkaszüneti napnak minősülhet. Megyénkben változó, hogy az önkormányzatok éltek-e a lehetőséggel, vagy sem, így az, hogy nyitva tartanak-e a polgármesteri hivatalok, vagy sem.

Ózdon például a polgármesteri hivatal a köztisztviselők napján is nyitva tart, a szokásos rend szerint zajlik a munka, ügyfélfogadás is lesz.

Putnokon helyi rendelet szabályozza a köztisztviselők napját, amelyet a képviselő-testület munkaszüneti nappá nyilvánított, ezt pedig a dolgozóknak ki is adják. A kormányablakban viszont a megszokott ügyfélfogadási rend szerint várják a lakosságot.

Július elsején a tokaji hivatalban az ügyfélfogadási rend a megszokott, munkanapokon érvényes rend szerint zajlik, tehát nincs szünet. Július 6-tól azonban kéthetes igazgatási szünet kezdődik Tokajban, ilyenkor csak a sürgős anyakönyvezési esetek intézhetők ügyeleti időben.

Edelényben is önkormányzati rendelet szabályozza a július 1-jét, és zárva tart a hivatal, munkaszüneti napot biztosítva a köztisztviselőknek. Szikszón viszont a szokott rendben zajlik az ügyfélfogadás ezen a napon is a hivatalban. Szerdán zárva lesz a hivatal a köztisztviselők napja miatt Kazincbarcikán is. Sajószentpéteren ezzel szemben nem áll le az élet: a szokásos módon lehet majd aznap is intézni az ügyeket.

Sárospatakon szerda dél­előtt a köztisztviselők egy része kirándulást tesz a Megyer-hegyi tengerszemnél, délután pedig a közös ünneplés során átadják az ilyenkor szokásos elismeréseket, jutalmakat. Az önkormányzatnál ügyeletet tartanak majd – közölte kérdésünkre Aros János, a város polgármestere.

Ugyancsak ügyelet lesz a cigándi polgármesteri hivatalban is, munkatársaik többsége nem dolgozik szerdán – válaszolta megkeresésünkre Oláh Krisztián polgármester.

Sátoraljaújhelyen teljesen bezár erre a napra a hivatal, vagyis a köztisztviselők munkaszüneti napot tartanak, de nem dolgoznak a más státuszú munkavállalók sem – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Rózsahegyi Ferenc jegyző. Hozzátette: erről már évekkel ezelőtt helyi rendeletet alkotott a város képviselő-testülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában