Avas rekonstrukciója

2020.06.13. 11:30

Nem épül meg az üveglift

Kíváncsiak voltunk, hol tart a nagyprojekt: a történelmi Avas rekonstrukciója.

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

Szoros határidővel startolt el a történelmi Avas rekonstrukciója, írtuk nemrégiben. Akkor arról is beszámoltunk, hogy nem változtat az előző városvezetés tervein a miskolci önkormányzat, azaz a korábbi elképzeléseket tervezi megvalósítani. Aztán később hallottuk, ez nem egészen így van, mert némi változtatást mégiscsak kezdeményezett Szunyogh László, a város főépítésze.

Módosul a program

Akkor még nem mondtak részleteket, most viszont megtudtuk, idézzük a válaszukat: „Az Avas kilátó tervezési programja módosult. Elmarad az értékes, meghatározó és védendő sziluettet megzavaró külső üveglifttorony”. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudjuk, hiszen az üveglift terveit sem ismerhettük meg korábban. A mostani tervekről sem tudunk meg többet: „Jelenleg az új koncepció egyeztetései folynak a tervezővel”.

Az Avas kilátó felújítása is része tehát annak a beruházásnak, aminek az év harmadik félévében, azaz júliusban az előzetes tervek szerint el kell kezdődnie. Hat elemből áll egyébként a projekt, a Bortanya és az izraelita temető megújítása már megvalósult, a Toronyalja sétány, a református templom felújítása, valamint a bormúzeum bővítése része még a terveknek.

Az Avas kilátó mellett a környezete is újjáépülne, ez magában foglalná a növényzet és a burkolatok megújítását is.

Különböző stádiumban

Mivel a koronavírus-járvány „közbeszólt”, így kíváncsiak voltunk, hogy tudja-e az önkormányzat tartani a korábbi menetrendet, azaz megtörténhet-e egy hónap múlva az első konkrét kapavágás.

„Az egyes projektek különböző stádiumban vannak. Az Avas északi oldal vízelvezetésének kiépítése már folyik”, kaptuk a választ. Megtudtuk még, hogy a Horváth-tető (függőkertek), illetve az Avas-tetőre fölvezető lépcsősorok kiviteli tervei már elkészültek, a kivitelezés közbeszereztetése van előkészítés alatt. A függőkertek, teraszok területén különböző korosztályoknak biztosítanak majd kikapcsolódási lehetőséget a kisgyerekektől a nyugdíjasokig, a gördeszkásoktól a kutyásokig, olvasható még az önkormányzat válaszában. Megjegyezték, az önkormányzat célja, hogy az egyes, eddig már elindult fejlesztéseket komplex rendszerbe kapcsolják. Egységes stratégiát dolgoznak ki, amely meghatározza az Avas további fejlesztésének irányait.

Szoros határidő

A történelmi Avas fejlesztésének igénye hosszú időre nyúlik vissza (évtizedekben számolhatjuk), az önkormányzat korábbi vezetése uniós forrásokat nyert rá, a fejlesztések pénzügyi forrásait biztosító támogatási szerződések pedig szoros határidőket szabnak meg. A beruházás befejezésének várható határideje 2021 harmadik negyedévének vége.

(A borítóképen: A kilátó felújítása is része a történelmi Avas fejlesztésének. Módosítják a korábbi tervet)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában