homokozó

2020.06.11. 09:30

Kis vödör, lapát, és nincs veszekedés

A homokozás a gyermekek egyik kedvenc nyári elfoglaltsága.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Várholy Melindáék Berekalján laknak és tőlük gyalog tíz percre található egy kiváló játszótér a Honfoglalás Parkban.

– Általában gyalog megyünk, de a gyerekek alkalmanként rollerre vagy biciklire pattannak – mesélte a négy és fél éves Máté és a kilenc és fél éves Fanni édesanyja. – A gyermekeim a mai napig nagyon szeretik a homokozót, ezért mindig viszünk magunkkal kisvödröt, lapátot, különböző formákat, de szeretik a tejfölös poharakat és a vajkrémes dobozokat is. Számukra az a lényeg, hogy minél többféle méretű és formájú eszköz álljon a rendelkezésükre, amikor várat vagy autópályát építenek. Általában együtt játszanak és érdekes módon a homokozóban sosem veszekednek.

– A homokozás remek előkészítése a kéz és a karizmok edzésének, ugyanis a gyermekek használják a lapátot és alagutat is építenek, ezek pedig erőkifejtést igényelnek – kezdte Barta Józsefné Zsóka, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa. – Fejleszti a szókincset, a kommunikációs készséget és a szocializáció szempontjából is pozitív hatása van, hiszen amikor közösen alkotnak, akkor meg kell beszélniük, hogy ki-mit csináljon. A különböző eszközök használata során megismerkednek a színekkel, az „építkezések” során matematikai tapasztalatokat is szerezhetnek és megismerik a homok tulajdonságait is.

Sok kisgyermek viszont azokban a homokozóban fertőződik meg, ahol nem végzik el a speciális fertőtlenítést vagy a homokcserét.

– A homokozókban a különböző állatoktól származó fertőzések, például a giliszták petéi jelen vannak, amitől a gyermek is megfertőződhet – tudtuk meg dr. Bobkó Géza, szerencsi házi gyermekorvostól, főorvostól. – Amennyiben a szülő mindig gondosan rövidre vágja a gyermeke körmét és a játékot egyből alapos kézmosás követi körömkefével kiegészítve, akkor csökkentheti a fertőzés veszélyét. Ugyanis ezek a peték a homokkal a köröm alatt megmaradnak, a gyerek beveszi az ujját a szájába és kész a fertőzés.

(A borítóképen: Az ismerkedés boldog pillanatai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában