képzőművészet

2020.06.11. 10:00

Iskola, ahol kötelező elem a szabad alkotás

Szabadiskola indul a képzőművészet iránt érdeklődők számára.

Apagyi Beáta

Fotó: BT

Az ART ÉRT Műhely szervezésében idén 21. alkalommal rendezik meg az Urbán György Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskola és Ifjúsági Művésztelepet, idén Baksai József Munkácsy-díjas képzőművész vezetésével. A nyári kurzusok lebonyolítását az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda igazgatója, Csetneki József képzőművész vállalta fel művészbarátaival. Olyan nevek vannak a tanárok között, mint Somogyi György, Aknay János, Puha Ferenc, feLugossy László, Stark István, Wrobel Péter. Halála előtt Gubis Mihály is oktatott, 2013-ban Baksai József csatlakozott a tanári karhoz.

Csetneki József szerint a művésztanárok munkássága, szakmai felkészültségük, szemléletük, személyiségük is meghatározó hatással volt az iskola létrejöttére. – A művésztanárok célja a tíznapos kurzuson túl olyan egész éves, folyamatos művészeti tevékenység, amelynek csupán elindítója a nyári közös alkotás. Ez idő alatt kialakult önállóság, jártasság a művészeti ágakban, az alkotási kedv és a friss impulzusok útravalóul szolgálnak.

Vártak az indulásra

– Többgenerációssá váltunk a 20 év alatt. A legtöbben visszajárnak hozzánk, de mindig akad 2-3 új tag, akikkel tudjuk pótolni az elmaradókat. A résztvevők között sokan már hivatásos művészek. Az idén sokáig halasztottuk a kezdés időpontját: vártuk a bentlakásos táborokra vonatkozó szabályok módosítását, másrészt még mindig várjuk az országhatárok lezárását feloldó döntést, az erdélyi barátaink részvétele miatt.

Hétfőn viszont megszületett a döntés, a jelentkezők nem kis nyomására… Majd vigyázunk egymásra! – mondta az Észak-Magyarországnak Csetneki József.

(A borítóképen: Csetneki József az Avasi Gimnáziumban nyílt tavalyi kiállításán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában