Anno 1990-ben írtuk

2020.06.11. 07:30

Eladják a Gyermekvárost?

A híreszteléseknek járt utána az Észak-­Magyarország 1990-ben.

20190709 Miskolctapolca fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Hotel Juno bejárás.

Fotó: Ádám János

A miskolci Gyermekvárost a megyei vagy a városi tanács szállodának akarja eladni – olvasójától tudta meg ezt az Észak-Magyarország. Az 1990. június 13-i számban az értesülés kapcsán kapott szót dr. Dobos László, a Gyermekváros igazgatója.

Valóban felröppentek különböző hírek arról, hogy a meglevő gyermekvédelmi intézményeket ilyen-olyan célra értékesíteni akarják – mondja ő a cikkben. Saját információival rögtön cáfolja is: „az én információim szerint hivatalos helyeken komoly szándéknyilatkozat nem hangzott el”.

Mi táplálhatja mégis a szóbeszédet?

Miskolctapolcának önállósodási törekvései vannak, és ebbe – területi elhelyezkedése alapján – a hiányzó szállodaláncba építené be az intézményt, árulja el dr. Dobos László. A továbbiakban személyes véleményét is megtudjuk: ennek az elképzelésnek reális alapja nincs, mert a gyermekvárosi gyermekeket nem lehet visszahelyezni a családokba, hiszen a szó tisztességes értelmében nincs is családjuk. „Azt gondolom, hogy ezek a gyerekek védtelenek, tehát a társadalom egészének óvni kellene őket, kiszolgáltatott helyzetükkel bűn lenne visszaélni, elhelyezésüket megváltoztatni.”

A jövő, hogy szakmai oldalról kell felülvizsgálni ezeket az intézményeket, hogy az adott térségben milyen funkcióval működjenek – teszi hozzá.

(A borítóképen: A Juno hotel Tapolcán, napjainkban. A városrész önállósodásának tervei között több szálláshely is szerepelt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában