Legyesbénye

2020.06.19. 08:00

A települések lesznek a legnagyobb nyertesek

A beruházás hat település egyik nagyobb gondjára ad megoldást.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

– A legnagyobb érdem Koncz Ferenc ország­gyűlési képviselőé és – Kiss Attila vezetésével – a Borsodvíz Zrt.-é, illetve az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságé. A projekt legfőbb nyertese azonban községünk – vezette fel Lengyelné Bús Zita, Legyesbénye polgármestere azt a sajtótájékoztatót, amelynek fókuszában egy több mint hétmilliárdos beruházás áll.

A szakmai konzultációval egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt a „Szerencs központú agglomerációs szennyvízelvezetés- és tisztítás” elnevezést kapta, lévén hat település – Bekecs, Legyesbénye, Mád, Mezőzombor, Rátka és Szerencs – egyik nagyobb gondjára ad megoldást. Az eseményen Szalóki Flórián, az ITM helyettes államtitkára jegyezte meg, a legfontosabb feladat most az, hogy beinduljon a kivitelezés, a rendelkezésre álló idő 2023. év végével zárul. Lesz egy lokális nagy fejlesztés Szerencsen, a környék tizenhat iszapkezelő létesítményének iszapját egy helyszínen, modern technológiával feldolgoznák, és hasznosítanák a benne található szerves anyagokat, azok energiatartalmát.

Koncz Ferenc elmondta, egy korábbi, még szerencsi polgármesteri időszakában történt ivóvízminőséget javító projekt kapcsán jutott tudomására, hogy Legyesbényén a cirka ötszázötven családi házból alig több mint száz van bekötve a szennyvízhálózatba, és a rendszer sincs megfelelően kiépítve.

– Rengeteget dolgoztunk, hiszen tudtuk, hogy az unió egy legyesbényei méretű „kisberuházást” nem fog támogatni. Sokat töprengtünk, amíg megszületett ez a megoldás, így hat település örülhet a 7,3 milliárdos beruházásnak, legfőképpen Legyesbénye. Legelőször a befogadó állomás épül meg, azután a befogadó hálózat, végül az átkötések. A projekt végén az energiatermelés is megvalósul, ami részben a szennyvíztelep áramellátását szolgálja majd, és – egyebek mellett – a keletkező száraz brikett is hasznosítható lesz.

Kiss Attila, a Borsodvíz Zrt. vezetője a megvalósulandó projekt hat települést érintő munkálatairól adott részletes tájékoztatót, majd megjegyezte, hogy a létesítmény nemcsak a szennyvíz, de mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladék feldolgozására is fogadóképes lesz.

(A borítóképen: Koncz Ferenc, Szalóki Flórián és Kiss Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában