kérdőív

2020.05.09. 14:00

Rendelő: építeni vagy felújítani?

A lakosság véleményét kérdezik a Dél-Kiliánra tervezett orvosi rendelő dolgában.

Szaniszló Bálint

default

Fotó: Vajda János

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások előtti utolsó lehetőséget még megragadva tartottak demonstrációt a Dél-Kilián lakótelepen az Otthon étterem mögötti ligetes területre tervezett új egészségház ellen tiltakozva. Szalaggal körbehatárolva megmutatták, hol helyezkedne el az új épület.

Készült egy SWOT-analízis

Évekre visszanyúló vita alakult ki, mert a miskolci önkormányzat pályázati pénzből az Otthon tér mellé tervezi megépíteni a lakótelep új rendelőintézetét. Az építkezés ellenzői a környezet megkárosítása miatt tiltakoznak, és azt vallják, hogy a szomszédos épületkomplexumban hosszú évtizedek óta meglévő és működő orvosi rendelőket kellene felújítani, és az megoldaná a problémát fák kivágása és környezetcsúfítás nélkül.

A jelenlegi önkormányzat újraélesztette az egyeztetéseket, és épp a demonstráción jelentette be, hogy egyfajta közvélemény-kutatással szeretné az érintett lakók véleményét megtudni: új rendelő épüljön, vagy a régit próbálják felújítani. Nemrég minden háztartásba eljuttattak egy kétoldalas szórólapfélét, amely SWOT-analízis formájában (tehát a két megoldás erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek, veszélyeinek felsorolásával) vázolja a lehetőségeket. A papíron van egy nyolc elemből álló kérdés-, illetve állítássor, amelyet 1-től 10-ig terjedő skálán lehet értékelni: a kitöltő mennyire ért egyet vele. A véleménynyilvánításnak lényegében ma van a határideje: a lakótelepen három helyen ládába lehet bedobni a válaszokat, illetve elektronikusan is el lehet juttatni egy megadott címre.

Mi van a kérdőíven?

Néhány elemet említve, a régi rendelő felújításának előnyeként a fák megmaradását írták, és hogy nem csökken a park területe, valamint hogy megmarad a megszokott közlekedési és parkolási rend. Az új rendelő előnye a modern, minden igényt kielégítő hely, az akadálymentesítés, a zavartalan rendelés az építés idején, a javuló megközelítés.

A régi rendelő hátrányait is hosszan taglalja a szórólap, megemlítve, hogy nem lehet bővíteni, nehéz akadálymentesíteni és a többi. Az új rendelő hátránya többek között a fák kivágása, a tér hangulatának megváltozása.

A megválaszolandó felvetések is ezeket a problémákat járják körbe, végeredményben a két lehetőség közül kell a nyolc állítás értékelésével választani.

(A borítóképen:Szalaggal mutatták meg, hová tervezik az új rendelőt)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában