változások

2020.05.04. 14:00

Készülnek a vendéglátók

Hétfőtől kinyithatnak az éttermek, kávézók, büfék és presszók kerthelyiségei, valamint teraszai.

Hegyi Erika

Somogyi Zsanett felszolgáló

Fotó: Vajda János

A vendéglátó-helyiségek megyénkben is örömmel készülnek a nyitásra, hiszen az elmúlt hetek csupa veszteséget hoztak számukra. Az általunk megkérdezett étteremvezetők bizakodóak, de azért vannak kétségeik.

Fedett és nyitott

A miskolci Dűlő Étterem üzletvezetőjétől, Vécsey Rená­tától azt tudtuk meg, ők is nyitnak mától. Erre van lehetőségük, hiszen két terasszal is rendelkeznek. – A teraszokat úgy rendezzük be, hogy az asztalok 2 méter távolságban legyenek egymástól, így a székek között is meglesz a másfél méter. A mosdóban csak papír kéztörlőt használunk, és a szalvéták is papír alapanyagúak. Minden asztalt, széket fertőtlenítünk, a konyhában naponta többször letakarítjuk a felületeket. Bár ez már márciusban is így volt, amikor megjelent a koronavírus Magyarországon, de még nem kellett bezárniuk az éttermeknek. A felszolgálóink maszkban és kesztyűben viszik ki az ételt – sorolta az üzletvezető.

Hozzáfűzte: közel egy hónapig tartottak zárva. Igaz, kiszállításra akkor is főztek, de ez egyáltalán nem hozott bevételt, inkább csak azért hagyták meg, hogy ez idő alatt se tétlenkedjenek.

– Azt még nem tudni, hogy a terasznyitás megéri-e majd, mert nem biztos, hogy az emberek már mernek étterembe jönni. Az biztos, az elmúlt hetekben sokan hívtak bennünket, hogy mikor nyitunk. Majd meglátjuk – jegyezte meg az üzletvezető.

Felújítottak

Az Avasi Sörház Étterem szintén ki tud nyitni, „nagy erőkkel készülünk”, fogalmazott Hudák Norbert étteremvezető.

– A teraszunkon 30-40 vendég fér el egyszerre úgy, hogy meglegyen közöttük a másfél méteres távolság. A korlátozás enyhítése segít rajtunk, csak az a kérdés, hogy jönnek-e majd az emberek. Abban bízunk, hogy hamarosan lecseng a járvány. Eddig kiszállításra főztünk, de nagyon változó volt a forgalom. Voltak jobb napok és rosszabb napok is – vázolta a helyzetet az étteremvezető. Hozzátette: nagy veszteség, hogy elmaradtak a rendezvények, elmaradtak a ballagások, pedig az elmúlt hétvégén telt házuk lett volna pénteken és szombaton is. A kényszerszünetet felújításra használták ki, megújult az éttermük és a sörözőjük. A közösségi oldalon több vendéglátó-helyiség tulajdonosa értesítette a vendégeket, hogy hétfőn nyitnak. Azok az éttermek azonban most rosszul járnak, amelyek valamelyik plázában működnek, hiszen nekik nincs teraszuk vagy kerthelyiségük.

(A borítóképen: Izgatottan készülnek a nyitásra a vendéglátóhelyek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában