Egészségügy

2020.05.02. 13:00

Frontvonalban és már fokozott védelemben

Egyedülálló védőpajzsoknak köszönhetően biztonságosabb az ellátás a felnőtt háziorvosi rendelőkben Miskolcon.

Nyikes Zita

Félmillió forint összértékű védőpajzsokat juttat el a Fidesz–KDNP miskolci szervezete a felnőtt háziorvosi rendelőkbe egy miskolci cég felajánlásának köszönhetően.

– Egyedülálló minőségű, plexiből készült pajzsokat ajánlottak fel nekünk félmillió forint értékben az NZI bukósisakgyártó cég kizárólagos hazai importőrei. A koronavírus-járvány elleni küzdelemben ezeket a pajzsokat adjuk át a héten a 96 felnőtt háziorvosi rendelőben. Olyan védőfelszereléshez juttatjuk ezáltal a háziorvosokat, amelyek kimagasló védelmet nyújtanak számukra, és amilyet eddig nem kaptak Miskolcon – mondta el a miskolci Fidesz–KDNP szóvivője, Hollósy András.

A védőfelszerelés az üveghez hasonló átláthatóságot biztosít, ugyanakkor tartós, és jól bírja a mindennapi gyűrődést, valamint könnyen tisztítható és fertőtleníthető – tudtuk meg.

Az orvos és a beteg érdeke is

„A védekezésre számos eszköz és módszer létezik. Nekünk, háziorvosoknak eddig sebészi maszk, FFP-maszk, kesztyű, illetve felület- és bőrfertőtlenítő szerek álltak rendelkezésünkre. A plexi arcvédő pajzsot korábban a Covid-ambulancián és az osztályokon dolgozó kollégák használták, de mostantól a háziorvosi rendelőben is elérhetővé válik, ami jelentősen növeli a vírusfertőzéssel szembeni védekezést – fogalmazta meg dr. László Judit felnőtt háziorvos. – Sajnos ránézésre senkiről sem tudjuk megállapítani, hogy vírushordozó-e vagy átesett-e már a fertőzésen. Viszont abban bizonyosak lehetünk, hogy a plexipajzzsal kibővült védőfelszereléssel nullára csökkentjük az esetleges fertőzés továbbadásának a lehetőségét. Így tudjuk megvédeni magunkat és betegeinket is. Továbbra is a legfontosabbnak tartom, hogy mindannyian tartsuk be a védekezéshez szükséges szabályokat, csak így tudjuk a járvány terjedésének ütemét lecsökkenteni – hangsúlyozta dr. László Judit.

Dr. Poncsák Csabát azután értük utol, hogy megkapták a pajzsot. Örömét fejezte ki, hiszen ahogy fogalmazott: fontos a védelem az egészségügyi dolgozók esetében, mert a fertőzöttek 10-13 százaléka az egészségügyi dolgozók közül kerül ki. A felnőtt háziorvosi rendelőkbe eljuttatott pajzsokat a meglévő védőmaszkok kiegészítéseként fogják használni abban az esetben, amikor a maszk kevés, és a beteg vizsgálata fokozottabb védelmet igényel. Hozzátette azt is: nagyobb biztonságban érzik majd magukat az új védőfelszerelésnek köszönhetően.

Hetek óta tartó támogatás

Tovább folytatódik tehát az a hetek óta tartó támogatás, amely során a miskolciak eddig több millió forint értékű több ezer mosható, vasalható védőmaszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőszert kaptak a Fidesz–KDNP frakciótagjaitól. Hollósy András és dr. Nagy Ákos idejüket nem kímélve juttatják el a védőfelszereléseket a rászorulókhoz. Deák-Bárdos Mihály, Gazdusné Pankucsi Katalin és Szécsényi Marianna is segítette megfelelő védőeszközökkel az érintetteket: iskolák, óvodák, idősotthonok kaptak a szükséges eszközökből.

(A borítóképen: Dr. Kovács László (balra) és Hollósy András| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában