életmentő készülék

2020.05.27. 11:30

Életmentő gép az ózdi mentőknek

A mentőszolgálat számára életmentő készüléket vásárolt az ÓAM Ózdi Acélművek Kft.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Közel hatmillió forint értékben adományozott az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. egy mellkaskompressziós eszközt a helyi mentőállomás számára. A modern berendezést az egyik esetkocsiban helyezik majd el. A mentőszolgálat illetékességi területén, az életmentő beavatkozásoknál, nagyjából 50 ezer ember ellátásánál nyújthat majd segítséget.

Felváltja az emberi erőt

Bizonyított tény, hogy újraélesztéskor öt-hat centiméteres pumpálás számít hatásosnak, amelyet emberi erővel nagyjából két percen keresztül lehet ilyen intenzitással végezni. Ezután a fáradtságnak köszönhetően csökken az erőkifejtés, ezzel együtt pedig a sikeres folyamat esélye is. A Lucas3-as típusú, akkumulátorral is működtethető gépnek köszönhetően azonban akár egy órán keresztül is folytatható a hatásos pumpálás. A környéken eddig nem volt ilyen berendezés, amely mostantól tovább növeli a mentőszolgálat betegellátási biztonságát.

– Egy az egyben nem váltja ki az emberi újraélesztést, ha baj van, kézi erővel kell megkezdeni a pumpálást, de a gyors beüzemelés után a gép átveheti ezt a feladatot. Ennek az a másik nagy előnye, hogy két kéz felszabadul az ellátás során – fogalmazott a berendezéssel kapcsolatban Dovala Attila mentőtiszt, az Ózdi Mentőállomás vezetője. – Nagyjából húsz másodperc alatt működésbe hozható, ezután két funkció közül is választhat az orvos. Alkalmazható a folyamatos pumpálás, vagy ha egyéb beavatkozás is szükséges, akkor 30 másodperc után leáll a berendezés.

Társadalmi szerepvállalás

– Egyfajta küldetéstudat az ÓAM Kft. részéről, hogy támogassa a környezetét – tette hozzá dr. Móger Róbert, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója. – A mentőszolgálattal régóta jó kapcsolatot ápolunk, ez a mellkaskompressziós gép pedig a legfontosabb dologhoz, az emberi élet fenntartásához nyújt nagy segítséget. Természetesen azt kívánom, hogy a lehető legkevesebbszer kelljen használni, de ha muszáj, akkor minden esetben legyen ott a mentőautóban.

Komoly segítség

Dovala Attila megjegyezte: elsősorban Ózdon és a város vonzáskörzetében teljesítenek szolgálatot, de ha szükség van a munkájukra, akár a hevesi és a nógrádi megyehatáron túl is besegítenek. Önerőből nem, csak az Országos Mentőszolgálat Alapítványának terhére tudták volna ezt az újraélesztő berendezést megvásárolni, ezért a felajánlás komoly segítséget jelent a helyi mentőállomás számára.

(A borítóképen: Balról: Pál Tibor mentős, Dovala Attila és dr. Móger Róbert az eszköz átadásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában