tömegközlekedés

2020.04.11. 17:30

Újratárgyalják-e a miskolci menetrendet?

„Ha a vészhelyzet után az utasforgalom növekszik, a menetrendi kapacitást is növelik”.

Hajdu Mariann

Forrás: Illusztráció/ÉM

Nagy vihart kavart, hogy múlt hét hétfőn új menetrendet vezetett be Miskolcon az MVK Zrt. A járatok többsége a korábbi, vasárnapi menetrend alapján közlekedik azok kivételével, amelyeknek a gyárak, üzemek műszakváltásaihoz kell igazodniuk. Az új menetrendről februári ülésén döntött a miskolci közgyűlés a közlekedési vállalat tragikus anyagi helyzetére hivatkozva. Az is elhangzott akkor, hogy Miskolc összehív majd egy közlekedésfejlesztési munkacsoportot, amely a járatritkításos előterjesztést lesz hivatott átdolgozni. Veres Pál polgármester akkor azt mondta, a következő héten el is kezdik a tárgyalásokat.

Elhalasztott megbeszélés

Mint írtuk, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is részt vett volna a megbeszélésen. Március 13-ra összehívták az első tanácskozást, de a járványhelyzet miatt elhalasztották. Fejér Balázs, a miskolci szervezet vezetője azt is mondta, azóta javaslatot küldtek, hogy hogyan kezdhetnék el online a munkát, de levelükre választ nem kaptak.

„A miskolci városvezetés nyitott volt az együttműködésre, a munkacsoport tagjai közé a VEKE képviselőit is meghívták. A közös munka megkezdése előtt – ahogy a saját munkatársaink esetében is megtörténik – a munkacsoport tagjainak alá kellett írniuk egy titoktartási nyilatkozatot. Ennek célja kettős: egyrészt így kívánja a város biztosítani, hogy az MVK üzleti adatai, titkai ne kerüljenek illetéktelen tudomására, másrészt ezzel is tudatosítani kívánják, hogy a nyilatkozat megsértése milyen jogi következményekkel járhat. Ezt a nyilatkozatot a VEKE képviselői nem írták alá, így az együttműködés velük nem jöhetett létre”– válaszolta vonatkozó kérdésünkre a miskolci önkormányzat sajtófőnöke.

A valós igényekhez

A menetrenddel kapcsolatban elmondta, az MVK folyamatosan vizsgálja az utasforgalom nagyságát, és igyekszik a kapacitást a valós igényekhez igazítani. „Bízunk benne, hogy a vészhelyzet mielőbb megszűnik, és ha az utasforgalom növekedni fog, a menetrendi kapacitást is növelni fogjuk” – írta levelében Szántó Rita.

Jelenleg az utasforgalom nagysága a veszélyhelyzet előtti állapothoz képest 85 százalékkal, a menetrendi kapacitás pedig 3 százalékkal csökkent.

Megkérdeztük Fejér Balázst az önkormányzat nyilatkozata kapcsán: elmondta, ez egy decemberi történet, ami félreértésen alapszik, azóta azt gondolták, már tisztázták az ügyet a város vezetésével.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában