Élet a karanténban

2020.04.19. 12:00

Megváltozik az értékrendünk

Napjainkban felértékelődik a féltés, az egymásra való odafigyelés és a szeretet, fogalmazott Kércsi Tibor.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Sokan már egy hónapja távmunkában dolgoznak a járvány miatt, de nem mindenütt lehet ezt megtenni. Kércsi Tibor, az Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatója most is ugyanolyan intenzitással veti bele magát a munkába, mint azelőtt, csak most más feladatokat kell megoldania.

Festés, karbantartás

– A sportközpontban, mivel nincsenek sportesemények, a dolgozók most végzik a karbantartási és festési munkákat. Az asszonyok főleg a takarítási munkákat végzik. Komoly feladatot jelent a szertárak, raktárak rendbetétele, az elhasználódott eszközök selejtezése. A könyvtárban ugyanígy megkezdődött a tönkrement könyvek selejtezése – sorolta Kércsi Tibor, aki nem otthonról irányítja a munkákat, hanem ugyanúgy bejár az irodájába, ahogy eddig is, hiszen nagyon sok adminisztrációs feladata van. Elmondta azt is, hogy a dolgozók kesztyűben és szájmaszkban dolgoznak, de több munka a szabadban történik, ott kisebb a fertőzés veszélye.

A karbantartási munkákon túl az intézmény dolgozói besegítenek az önkormányzatnak is. Legutóbb szórólapoztak, most pedig azokat a higiéniai csomagokat segítenek összeállítani, amelyeket majd a rászoruló családokhoz juttatnak el. De van, aki például az ebédosztásban vállal feladatot.

Kércsi Tibor szabadidejében otthon a ház körüli munkákat látja el. Veteményez, kertet gondoz, és mint mondja, ideje lenne egy lakásfestésnek is. Úgy véli, a kisebb településeken nem kell annyira félni a járványtól, mint a nagyobb városokban. Sokkal nagyobb veszélybe kerül az ember, ha bemegy egy zsúfolt üzletbe, és megfog egy bevásárlókosarat.

Elmaradt rendezvények

Az igazgató rendkívül sajnálja, hogy a járvány miatt elmaradt a városban a diákoknak meghirdetett, költészet napi szavalóverseny, a nyugdíjasok szavalóversenyének megyei fordulója, elmarad a gyermeknapi és az anyák napi rendezvény is, sőt valószínűleg a nyári, nagy sikerű eseményeket sem lehet megtartani. Ilyen a bográcscsata és a nyári színházi előadások.

Szeretet és istenhit

– Kívánom, hogy éljük át, éljük meg minél kevesebb áldozattal ezt a nagy próbatételt! Ki nevet majd a végén? Nem tudom. Remélem, sokan nevetünk majd. Bízom benne, hogy a nevetés mellett azért tudatunk alatt emlékezni fogunk ezekre az igaz napokra. Megváltozik, javul az értékrendünk, és nem kerül majd annyi kenyér a kukákba, több természetes, egészséges ételt eszünk, vizet iszunk kóla helyett, odafigyelünk az egészségünkre, a megelőzésre. Jobban tiszteljük a természet törvényeit. Jobban védjük majd a környezetet. Napjainkban és az előttünk álló hetekben felértékelődik a féltés, az egymásra való odafigyelés, a szeretet, de még az istenhit is – fogalmazott Kércsi Tibor.

(A borítóképen: Kércsi Tibor korábban, az Encsi Hírek első számával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában