Csökkenő fizetések

2020.04.24. 13:00

Lesz-e még bércsökkentés?

A háttérben folynak az egyeztetések a bérekről, hivatalos közleményt a miskolci városháza még nem tett közzé.

Nyikes Zita

Forrás: Illusztráció/ÉM

Május elsejétől akár húsz százalékkal is kevesebbet visznek majd haza a dolgozók a miskolci önkormányzat által fenntartott több intézményben – jutott el több nem hivatalos forrásból is az Északhoz az egybehangzó hír.

A városháza sajtóosztálya ezzel kapcsolatban legutóbbi kérdésünkre azt a választ adta: az önkormányzati intézményeknél egyelőre nem volt bércsökkentés.

Kevesebb: akiket már elért

Több ezer embert érint a bércsökkentés Miskolcon, erről az elmúlt napokban többször is tájékoztatott az Észak-Magyarország a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai kapcsán.

A Miskolc Holding Zrt.-nél a veszélyhelyzet miatt 340 fő fizetését érinti az átmeneti bércsökkentés, kaptunk tájékoztatást a városházáról korábban. A holdingtagvállalatok esetében pedig a miskolci városháza ma is megerősítette: „minden tagvállalatot érint a bércsökkentés”.

Az Észak-Magyarország rákérdezett a városháza sajtóosztályán, hogy az egyes tagvállalatokra lebontva hány dolgozót érint a bércsökkentés, de sem a tagvállalatok, sem a dolgozói létszám tekintetében nem kaptunk konkrét választ.

A Miskolc Holding Zrt. honlapján a cégcsoporthoz tartozó tagvállalatok között szerepel a hőszolgáltató Mihő Kft., a Miprodukt Kft., a zsúfolt járatok és a járatritkítások miatt hetek óta a figyelem központjába került miskolci tömegközlekedési vállalat, az MVK Zrt., a Mikom Kft., valamint a parkok és a város tisztán tartásában, a városüzemeltetésben közreműködő Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Egyelőre nem – később igen?

Azt már pár nappal korábban megtudtuk a városháza sajtóosztályától, hogy „az önkormányzatnál jelenleg a költségvetés újratervezése zajlik” Miskolcon.

A megyeszékhely önkormányzata több intézményt is fenntart. Többek között bölcsődéket, óvodákat, szociális intézményeket, idős­otthonokat, könyvtárakat, múzeumot és egyéb kulturális intézményeket.

Arra is rákérdeztünk, hogy konkrétan felsorolva milyen önkormányzati fenntartású intézményeket érint a bércsökkentés, az egyes intézményekben szám szerint hány munkavállalót, illetve, hogy az egyes munkavállalók tekintetében milyen arányú (például 10, 20, 50 százalék) a bércsökkentés mértéke.

Válaszukat, amely egyelőre csak a múltra vonatkozóan, tehát sem a jelenre, sem a jövőre nézve nem tartalmaz információt, szó szerint közöljük: „a Városháza nem jelentett be bércsökkentést, ami azt jelenti, az önkormányzati intézményeknél egyelőre nem volt bércsökkentés.”

(A borítóképen: Minden tagvállalatot érint a bércsökkentés?)


Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában