denevérmentés

2020.04.28. 17:00

Kihűléstől menekült meg

A bőregerek nemcsak védettek, de hasznosak is, mert rengeteg szúnyogot fogyasztanak.

Detzky Anna

Hortobágy, 2018. március 9. Egy denevér vizsgálata a Hortobágyi Madárkórházban, ahol már korábban is gyógyítottak denevéreket, de 224 állatka még eddig nem érkezett egyszerre. Egy Hajdúszoboszlón megkezdett épületbontáskor találtak a téli álmot alvó rõt koraidenevérekre (Nyctalus noctula). Kórházba szállításuk után egyenkénti vizsgálaton estek át, a rászorulókat gyógyítani és táplálni kezdték, a többinek alvóhelyet alakítottak ki. Ha a tavaszi + 15 Celsius fokos levegõben megjelennek a rovarok, kirepülnek és megkezdik az õsz végéig tartó vadászatukat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Egy denevér éjszakai repülése során több mint ezer szúnyogot eszik meg. Ezer olyan szúnyogot, ami potenciálisan veszélyes lehet az emberre és a kutyákra, mert terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, az usutu vírust, a bőrférgességet és a kutyáknál jelentkező szívférgességet. A denevérek átlagosan 15 évig élnek és az aktív időszakukban, tehát körülbelül hat hónapon át minden évben elvégzik ezt a munkát. Tehát nagyon hasznos állatok, és tudományosan nem igazolt, hogy bármilyen emberre is veszélyes vírust terjesztenének – értesültünk Lehoczky Krisztiántól, a Mályi Madármentő Állomás és Mályi Természetvédelmi Egyesület elnökétől, akivel egy április eleji sikeres denevérmentés kapcsán beszélgettünk. A védenc, mint megtudtuk, azóta már megerősödött és szabad.

Legyengült és fázott

A konkrét esetről a népes mentőcsapat tagjai számoltak be.

– Az egyik panellakást újították fel a környékünkön és a tulajdonos találta a denevért a lakásban. Lapátot és seprűt kért tőlünk kölcsön, hogy le tudja hozni a fűbe. Mi pedig egy papírtörlővel kibélelt kartondobozban bevittük a kutyakozmetikába, ahol dolgozunk, mert még hideg volt reggel 8 óra körül – mesélte Papp Enikő. – Látszott a szerencsétlenül járt bőregéren, hogy le van gyengülve, bódult és fázik. Az első dobozból kirágta magát, ezért áttettük egy nikecell ételhordóba, de azzal is hasonlóan elbánt. Kesztyűvel mertünk csak hozzányúlni, hogy ne harapjon meg minket. Végül egy műanyag shakerben tudtuk biztonságba helyezni. Ezt követően kerestük meg a madármentőket, ahová állatvédő ismerőseink vitték el a műanyag tárolóban. Körülbelül egy délelőttöt töltött nálunk.

A madármentő állomáson
Fotó: Magánarchívum

Gyorsan kellett cselekedni

A denevért a Szurkolók az állatkínzás ellen csapata juttatta biztonságos helyre.

– A kutyakozmetikából kerestek meg bennünket, hogy el tudnánk-e vinni Mályiba a bőregeret, mivel ott tisztában vannak a szakszerű ellátásával. Azonnal kivittük a mentőállomásra a denevért, ahol segítőkészen fogadtak bennünket – fűzte hozzá Pirk Dominika, az állatvédő csapat tagja. – Körülbelül két órát vett igénybe az egész procedúra úgy, hogy egyből fogadtak bennünket. Az kiderült, hogy fiatal egyedről van szó és már csak pár órát bírt volna ki, úgyhogy jó, hogy gyorsan tudtunk rajta segíteni és biztonságba helyezni. Mivel jó étvágya volt, bíztunk benne, hogy néhány nap alatt felépül, ami később beigazolódott. Az elengedéséig folyamatosan nyomon követtük az állapotát.

Azóta hazarepült

Végül Lehoczky Krisztiánt is felkerestük, hogy a denevérekre leselkedő városi veszélyekről érdeklődjünk.

– Amikor megérkezett hozzánk a kis állat, először inni adtunk neki, hogy beindítsuk a veséjét, aztán kapott enni, és amikor szépen meghízott, éjszak elengedtük Mályiban. Viszont lehetséges, hogy azóta már visszatért az eredeti lakhelyére, mert a denevérek remekül tájékozódnak és akár 1500 kilométert is képesek repülni. A tavaszi időszak elején előfordul, hogy téli álomból ébresztik fel őket egy-egy házfelújítás kapcsán és a földre kerülnek, ahonnan nehezen tudnak felszállni. Panelfelújítások esetén nagyon figyelni kell rá, hogy ne falazzák be az akár több száz tagból álló védett denevérkolóniákat, mert ez állatkínzásnak minősül. Első körben az illetékes kormányhivatal természetvédelmi főosztályát kell felhívni, akik kiküldik a nemzeti park szakembereit, akik átnézik az épületet. Úgy nevezett pillangó csapóajtókat szerelnek fel a házra, amelyeken keresztül a denevérek szabadon távozhatnak, viszont visszatérni már nem tudnak oda. Igaz ez akkor is, ha már elkezdődtek a szigetelési munkálatok a kötelező kormányhivatali engedély birtokában – tájékoztatott a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

(A borítóképen: Hasznos állat a denevér)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában