Érettségi

2020.04.28. 13:00

Itt nem kell tanárt toborozni

Megyénkben lesz elég középiskolai tanár az írásbeli érettségi lebonyolításához.

Hegyi Erika

Forrás: MW

Fotó:

Az országban vannak olyan tankerületek, ahol általános iskolai pedagógusokat toboroznak, hogy legyen elég felügyelő tanár a hamarosan kezdődő érettségi vizsgákon. Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt ezúttal csak írásbeliket szerveznek a középiskolák, de a termekben nem tartózkodhat több egyszerre 10 diáknál, és legalább másfél méteres távolságban kell ülniük egymástól. Ez az intézkedés azt is magával hozza, hogy jóval több tanteremre és felügyelő tanárra lesz szükség az írásbeli megméretéseken, mint az elmúlt években. A helyzetet csak nehezíti, hogy a 60 évesnél idősebb vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedő pedagógusokat nem hívják be az igazgatók az érettségire.

Felkészültek

Annak jártunk utána, hogy a mi megyénkben szükség lesz-e az általános iskolai tanárok segítségére az írásbeli vizsgákon. A Miskolci Tankerületi Központ igazgatójától, dr. László Istvántól a következő választ kaptuk írásban:

„Az érintett középiskolák igazgatói arról tájékoztatták a tankerületi központot, hogy a középszintű írásbeli érettségi vizsgák megszervezése és lebonyolítása nem ütközik akadályba. A szükséges pedagóguslétszám rendelkezésükre áll.”

A Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója, Markovicsné Demeter Edina jelezte, ők sem toboroztak általános iskolai tanárokat, ilyesmi fel sem merült.

– A tankerületnek két középiskolája van, mindkettő megfelelő létszámú pedagógussal rendelkezik ahhoz, hogy elegendő felügyelő tanár legyen az érettségi idején. Odafigyeltünk minden járványügyi szabályra, a 60 évesnél idősebb és a krónikus betegséggel küzdő tanárokat nem hívjuk be. Már kijelöltük a tantermeket, beosztottuk a diákokat. Arra is gondoltunk, hogy ha esetleg vannak krónikus betegségben szenvedő tanulók, akkor ők csak kettesével-hármasával üljenek egy tanteremben, de ilyen diákok szerencsére nincsenek. Úgy érezzük, hogy biztosítani tudjuk a gyerekek és a pedagógusok biztonságát a vizsga idején. Központilag kapjuk majd meg a szájmaszkokat, a gumikesztyűket és a fertőtlenítőket. Bármikor lesz az érettségi, mi készen állunk – fogalmazott a tankerületi igazgató.

Ezzel arra utalt, hogy a kormány ugyan már rendelkezett az érettségi május 4-ei kezdéséről, de korábban fenntartotta az időpont megváltoztatását, ha azt a járvány­ügyi szempontok úgy indokolják.

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatójától, Gál Jánostól azt tudtuk meg, hogy egy középiskolájuk van, az is Tiszaújvárosban. Ők sem igénylik az általános iskolai tanárok segítségét. Hozzájuk már megérkeztek a gumikesztyűk, a szájmaszkok és a fertőtlenítőszerek, az igazgató személyesen vitte ki ezeket az intézménybe. Hozzátette: azokat a pedagógusokat is mentesítették az érettségi felügyelet alól, akik idős szüleikkel élnek együtt.

Megvan a terv

Érdeklődtünk a miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumban is. Grallert László igazgatóhelyettes arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy náluk is megoldott az érettségi felügyelete, lesz elég pedagógusuk. Közel 80 diákjuk érettségizik majd, bár nem lesz minden írásbelin ennyi diák, hiszen sokan emelt szinten vizsgáznak egy-egy központilag kijelölt középiskolában. A tantermekben csak 8-9 tanuló ül majd, már megvan a bevonulási terv is, az érettségizők több bejáraton érkeznek az épületbe. A bejáratnál rögtön fertőtlenítik a kezüket, kapnak maszkot és gumikesztyűt. A takarítók nemcsak nap végén, hanem folyamatosan takarítják és fertőtlenítik majd a mosdókat.

– A felügyelő tanárok beosztásakor figyelembe vettük az előírásokat. A nyugdíjas kollégákat nem hívtuk be, és az egyenlő terhelés elvét is igyekeztünk szem előtt tartani – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Néhány éve egy érettségin: akkor még zavartalanul folyt a vizsga)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában