Felsőzsolca

2020.04.18. 11:00

Hol hogyan védekeznek?

Távolságtartás és online bejelentkezés – ennek jegyében telt Csöbör Katalin pénteki megbeszélése.

Forrás: ÉM

Negyedévente hívja össze választókerületének vidéki polgármestereit a Fidesz országgyűlési képviselője. Mint mondta, a baráti hangulatú beszélgetések elsődleges célja az információcsere, a tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztása. A mostani találkozó fő témáját a koronavírus-járvány szolgáltatta. A járvány kezdetétől gyakrabban egyeztetnek, hogy átadják tapasztalataikat.

Betartják a korlátozást

– A polgármesterek ismertették, hogy a veszélyhelyzetben milyen intézkedéseket vezettek be. Amilyen hamar lehetett, igyekeztek védőfelszerelést biztosítani a lakosságnak. Ennek keretében a legtöbb településen megszervezték a szájmaszkok varrását és szétosztását – ismertette Csöbör Katalin. – Elhangzott, hogy a tapasztalatok szerint a kistelepüléseken könnyebb érvényesíteni a kijárási korlátozást, jobban megértik az emberek, hogy miért van szükség ezekre, és be is tartják.

Mint mondta, szó esett a problémákról is, hogy a gazdaság lassult, és a foglalkoztatás terén is megjelennek a gondok, de igyekeznek helytállni és segíteni a településükön élőket. Jelenleg még kis létszámú csoportokkal működnek az óvodák, de egyre több szülő jelzi, szeretné vinni a gyermekét, amire felkészülnek. Sajókeresztúrban például a művelődési házat is kinyitják szükség szerint, hogy ha nagyobb létszámban vinnék a gyerekeket az oviba, biztosítani tudják, hogy ne legyenek sokan egy-egy csoportban – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta: a polgármesterek összességében nagyon jónak tartják a kormány intézkedéseit, ennek megfelelően a gépjárműadó rájuk eső részét már elutalták, és a továbbiakban is igyekeznek hozzájárulni a védekezéshez.

Várják az eredményeket

– A megbeszélést Felsőzsolcán tartottuk, a közgyűlési teremben, természetesen mindenki kellő távolságra ült egymástól. Egy időre Demeter Ervin kormánymegbízott úr is csatlakozott hozzánk virtuálisan, a modern technika segítségével tájékoztatta a polgármestereket a megyei járványhelyzetről. Elmondta, hogy jelen pillanatban 51 fertőzöttről tudunk, szerencsére intenzív kezelésre senki nem szorul a miskolci járványkórházban – ismertette Csöbör Katalin.

A veszélyhelyzet mellett beszéltek a folyamatban lévő pályázatokról, így a Magyar falu programról is.

– Bár most elsősorban a lakosságot igyekszünk védeni, és lassítani a járvány terjedését, mindenki izgatottan várja az eredményeket. Választókerületemben Szirmabesenyő, Sajókeresztúr és Arnót érdekelt a Magyar falu programban – tette hozzá.

És ha már Arnót került szóba, a megbeszélést követően meglátogatta az arnóti Bénó Kertészetet, ahol a tulajdonostól megtudta, nagy segítség számukra, hogy többek között a dísznövénykertészetek is bekerültek abba a körbe, amelyik járulékkedvezményt kap az érvényben lévő veszélyhelyzet miatt.

(A borítóképen: Csöbör Katalin segítségével Demeter Ervin videóchaten kapcsolódott be a találkozóba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában