erdőtelepítés

2020.04.28. 16:00

Folytatódik az erdőtelepítés

Megyénkben is nő az erdőterület az országos programnak köszönhetően.

Forrás: Északerdő Zrt.

Fotó: Picasa

Magyarország erdőterülete a trianoni határok meghúzásakor 1,1 millió hektár alá csökkent, ami az ország területének kevesebb mint 11 százaléka volt. Azóta hazánk erdősültsége folyamatosan növekszik, köszönhetően a különböző erdőtelepítési programoknak, az erdőkért, az erdőkben dolgozóknak, valamint nem utolsósorban az erdészeknek és az őket támogatóknak. Jelenleg az ország területének körülbelül 23 százalékát borítja erdő. A kormányzati vállalásnak köszönhetően kiemelt cél, hogy 2030-ig az ország fával borított területének aránya 27 százalékra emelkedjen.

Őshonos lombos fafajokkal

„Megyénkben tavaly hány területen hány hektárnyi erdőt telepítettek?” – kérdeztük az ÉSZAKERDŐ Zrt.-től.

Egy elültetett facsemete

– A megyei szintű adatokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalon belül működő erdészeti hatóság tudja megadni, mivel az erdőtelepítések sok helyen magántulajdonú területen történnek. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2019 őszén az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási program keretében Putnok, Dubicsány és Tardona községhatárokban 14,65 hektáron végzett a saját területén erdőtelepítést, melynek eredményeként hat új erdőrészlet jött létre – tudtuk meg Zay Adorjántól, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatójától, aki hozzátette: – A termőhelyi viszonyokat figyelembe véve őshonos lombos fafajokkal – mezei juhar, kislevelű hárs, magas kőris, mézgás éger, szürke nyár – elegyes cseres, hazai nyaras és akácos erdőállományokat hozott létre a társaság.

Elhangzott: a frissen telepített erdők további gondozása során, az esetlegesen fellépő károsítások miatt az elpusztult csemetéket pótolni kell.

– A szükségessé váló pótlások az adott erdőrészlet célállományának megfelelő őshonos lombos fafajokkal történnek elsősorban – mondta Zay Adorján. – Az erdő állományát, élővilágát gazdagító, a változatosságot – biodiverzitást – növelő őshonos elegyfafajokat az erdőrészletek területén egyenletes eloszlásban eddig is elhelyeztük, de a termőhely mozaikosságára és az egyes fajok termőhelyigényére is figyelemmel kell lenni. Az elegyesség kialakítása a változatosság és sokféleség javítása, a talajélet pozitív irányú befolyásolása, valamint az erdő állékonyságának javítása miatt célszerű.

A fásítási program idén is folytatódik? – kérdeztük.

– A területek kiválasztása folyamatban van – tudtuk meg a vezérigazgatótól. – A nyár folyamán elkészülnek a termőhelyfeltárási szakvélemények és az erdőtelepítési kivitelezési tervdokumentációk, és reményeink szerint ősszel elvégezzük az erdőtelepítéseket.

Segítenek

Felvetettük, hogy az erdőgazdaságok mellett a rendelkezésre álló pályázati forrásoknak köszönhetően idén és jövőre az önkormányzatoknak is lehetőségük lesz erdőtelepítésre.

– Az erdőtelepítési támogatási jogcím nyitva áll nemcsak az önkormányzatok, hanem a magánszemélyek előtt is. Megkeresés esetén az ÉSZAKERDŐ Zrt. önkormányzatok és magánszemélyek részére is vállalja – kapacitása függvényében – a termőhelyfeltárási szakvélemény és az erdőtelepítési kiviteli terv elkészítését, a pályázat megírását, a szaporítóanyag beszerzését, az erdősítések első kivitelének elvégzését, az erdőművelési munkák kivitelezését és szakmai irányítását, valamint az ügyfelek képviseletét a szakhatóságok felé. Bárki számára felajánljuk szaktudásunkat, hogy közösen eredményesen vegyünk részt az ország fával borított területének növelésében – zárta mondanivalóját Zay Adorján.

(A borítóképen: Erdősítésre kijelölt terület)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában