Kazincbarcika

2020.04.05. 17:30

Felszámolják a szegregátumot

Már bontják Kazincbarcikán a Hámán Kató úti szegregátum romos épületeit.

Szaniszló Bálint

Leromlott városi terület rehabilitációja program keretében felszámolják Kazincbarcikán, a Hámán Kató utcai lakótelepen kialakult szegregátumot. A cél „a környéken élők lakhatási körülményeinek javítása, az itt található közintézmények infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációjának elősegítése”.

Nyomortelep volt inkább

A hatvanas években megépített lakótelep az utóbbi időben helyenként már inkább nyomortelepre hasonlított. Az elmúlt fél évtizedben nagyon sok család már kiköltözött az amúgy is egyre rosszabb állapotú épületekből, sok helyen betört ablakok, tátongó ajtókeretek maradtak, azaz volt olyan család, amely mindent elvitt, ami mozdítható volt. Lassan szemétteleppé alakultak át az üresen maradt lépcsőházak.

A városképet is rontotta az épületek külleme, az időjárás pedig folyamatosan végezte, végzi cseppet sem áldásos munkáját. A beázott lakások, az elrohadt padló, a vizes falak jelzik, lakni már biztosan nem fognak ezekben az épületekben.

Az önkormányzat – az említett program keretében – megkezdte az épületek bontását. A munkát elnyerő vállalkozás előbb a Hámán Kató utca 2–4., majd a 14–16. szám alatti épületek bontását végezte, végzi el. A folytatásban pedig egy komplex programot akarnak végrehajtani, amely új arculatot és közösségi teret biztosít a város ezen a részén élők számára.

Komfortosabb lehetőségek

Fontos elem, hogy – mint megtudtuk – a lakhatási körülmények javítása érdekében az ezen a szegregált területen élő, de szociálisan rászoruló családok számára az önkormányzat komfortosabb lakhatási feltételeket akar biztosítani a meglévő önkormányzati bérlakások felújításával. Néhány helyen a szociális bérlakások felújítása már el is kezdődött, sőt a város más területein több mint egy tucaté be is fejeződött, amelyek már most a költözők rendelkezésére állnak. Ez a folyamat sem áll le, a lakásrekonstrukciókat a jövőben is folyamatosan végzik.

A Hámán Kató utca rehabilitációjának fontos része az egykori szolgáltatóház egyik megmaradó, az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanrészében egy városrészi közösségi tér kiépítése. Ez lehet majd a központja a további, később beinduló (közösség)fejlesztési programoknak. Azt is sikerült megtudni, hogy a jövőbeni közösségi teret a Don Bosco-iskolával együttműködve működtetné a város szociális szolgáltatója.

Közösségi szolgáltatások

Cseppet sem elhanyagolható eleme a programnak az egészségügyi szolgáltatás fejlesztése. A területen működik a központi orvosi ügyelet és a fogorvosi rendelő is. Mindkettő esetében az jelenti a problémát, hogy a hiányos közlekedési infrastruktúra révén megközelítésük igencsak sok nehézségbe ütközik. A program révén úgy alakítják át az utat, hogy a fontos egészségügyi szolgáltatások könnyebben megközelíthetők legyenek autóval, de gyalogosan is. A területen új parkolóhelyeket is kialakítanak majd.

A családok, különösen a gyerekek számára lesz jó dolog, hogy megújítják a helybéli játszóteret és – természetesen – a környezetét is. Több játszóeszköz lesz. Arra törekednek, hogy a játszóteret használó családok több generációja is jól érezze magát és megtalálja a kikapcsolódási lehetőségek sorát.

Látható, hogy a fizikai rehabilitáción túl olyan fejlesztésekre törekedtek a program gazdái, amelyek közösségépítők is egyben. Ezt szolgálhatja majd a közösségi kert kialakítása, ahol a környéken élők háztáji módszerekkel, konyhakerti és fűszernövények termesztésével foglalkozhatnak majd.

(A borítóképen: A Hámán Kató utcai lakótelepet a hatvanas években építették (első képünkön), egyes épületek nem kerülhetik el a bontást (második képünkön)| Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában