Állatvilág

2020.04.26. 08:00

Csemegék a ház körül

A kisemlősök ideális házi kedvencek lehetnek azoknak, akik konyhakerttel rendelkeznek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A rágcsálók is lehetnek kis kedvencek, gazdijaik róluk is szeretnének megfelelően gondoskodni a bezártságban is. Esetükben kedvező feltételeket jelent, ha a gazdájuk kertes házban él, mert több növényi eredetű táplálékuk ott is termeszthető. Ebben kértünk most segítséget olvasóink számára egy, a témában jártas tenyésztőtől.

– A legtöbb rágcsáló előszeretettel fogyasztja a répa-, káposzta- és salátaféléket. Emellett lucerna- és gyermekláncfűmagot is lehet vásárolni, amit el lehet szórni a kertben, magától is kinő. A gyermekláncfű egyébként igen szapora növény, de jó odafigyelni, hogy ne szennyezett területről gyűjtsük be – emelte ki Brezovszky Ákos rágcsálótenyésztő.

Mindenevő hörcsögök

A törpehörcsög táplálékát fehérjetartalmú eledellel is ki kell egészíteni.

– A napraforgóval és búzával néhány hónapot várni kell, de egy-egy kalász akár a konyhakertben is elfér belőle. Így már meg is van a hörcsögünknek az eleség, amit, ha egész kalászonként, vagy napraforgófejenként adunk oda, állataink még boldogabban fogyaszthatják. Ezt kiegészíthetjük a hörcsögöknek salátával és fűfélékkel, például egérárpával és gyermekláncfűvel. Az előbbi is megnő olyan területeken, ahol nem gyeppel ültették be a terepet. Ahhoz, hogy a kis rágcsálóknak ne alakuljanak ki hiánybetegségeik, a növényi eredetű táplálékot még fehérjével is ki kell egészíteni. Ez lehet akár kutyatáp, sajt, túró, vagy főtt tojás, esetleg élő rovar, mondjuk szöcske, vagy tücsök. A törpehörcsögöknél a fehérje a 30 százalékot is elérheti, más fajoknál kevesebb legyen – ajánlotta a tenyésztő.

Fotó: Brezovszky Ákos egy csincsillával

Válogatós tengerimalacok

A tengerimalac táplálkozása a legbonyolultabb a házi kedvencként tartott kisemlősök közül.

– Káposztaféléket és karalábét nem szabad adni a vegetáriánus tengerimalacoknak. A C-vitaminadagolás is fontos, mert a nélkül skorbutot kaphatnak az állatkák. Folyékony C-vitaminból néhány cseppet, vagy pezsgőtablettát kell tenni a vizükbe. A répa és a retek zöldje is kifejezetten jó, mert sok luteint tartalmaz. Ezeket még egy kisebb balkonládában is meg lehet termelni. A paradicsom szintén finom csemege nekik a hörcsögökkel egyetemben. A paradicsomtöveket akár ásványvizes üvegben is föl lehet nevelni földben. Ez azért praktikus, mert fellógatható a teraszra. A nyulaknál pedig arra kell figyelni, hogy a széna az alaptáplálékuk a rosttartalma miatt, ami alkalmas arra, hogy koptassa a fogakat. A deguknál hasonlóképpen, más füvekkel és állateledel boltban kapható speciális magkeverékkel kiegészítve. A frissen kaszált, illetve nedves takarmányt a nyuszik esetében fonnyasztani kell, mert egyébként puffadást okozhat. A zöldhöz pedig külön hozzá kell őket szoktatni és először csak kis mennyiségben fogyaszthatnak, aztán ezt fokozatosan lehet emelni. A csincsillák az almát szeretik még, de annak ősszel lesz majd a szezonja – sorolta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában