mezőgazdaság

2020.04.29. 08:30

Aszalón a mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak, jól haladnak a munkákkal

Újabb gépeket szereznek be, hogy kevesebb legyen a bérmunka.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A járványhelyzet ellenére sem állt meg az élet Aszalón, sőt. A településen a mezőgazdaság minden ágával foglalkoznak, így a növénytermesztés és az állattenyésztés is kiemelt szerepet kap.

Tehén-, kecskeszaporulat

A tavaszi időszak pedig mindkét területen sok munkát és örömet is hoz, amelyet dr. Mészáros István, Aszaló polgármestere igyekszik a lakókkal is megosztani a település közösségi oldalán ebben az időszakban is, amikor korlátozott a lakosság mozgása, és mindenki otthon marad inkább.

– Sok mindennel gazdagodtunk az elmúlt időben, így igazán nincs okunk panaszra – mesélte az Észak-Magyarországnak a település vezetője. – A szarvasmarha-, a kecske- és a sertésállomány is mutatja, hogy tavasz van, és szép szaporulattal leptek meg minket a közelmúltban. Így van utánpótlás az állatok tekintetében. A település szántóföldjei vonatkozásában szintén bizakodva várjuk az évet, ugyanis nagyon jól indult a tavasz, sikerült elvetni a tervezett növényeket, minden időben a földbe került. Főként napraforgót és kukoricát fogunk termeszteni, de kisebb területeken többféle zöldséget is ültettünk, például burgonyát is vetettünk a megfelelő gép segítségével – sorolja dr. Mészáros István.

Egyre jobb a gépellátottsága is Aszalónak a mezőgazdasági munkákhoz. Ehhez minden útjukba kerülő lehetőséget, pályázati forrást igyekeznek kihasználni.

– Az eszközpark fejlesztése azért is fontos számunkra, mert ezáltal kevesebb bérmunkát kell igénybe vennie az önkormányzatnak, és az így felszabaduló összegeket tudjuk hasznosítani a lakosság részére. Amivel most tavasszal gyarapodtunk, az egy nagy körbálázó, a traktorokhoz tolólap, aprítékoló, illetve pótkocsi. Ezeknek mind nagy hasznát vesszük a munkálatok során. Folytatódni fog a gépbeszerzés még idén, vannak még meg nem valósított, de elnyert pályázataink. Így érkezik még hamarosan egy új targonca, illetve egy kommunális célra is használható, homlokrakodóval felszerelt traktor is – mondja a polgármester.

Maszk mindenkinek

Dr. Mészáros István hozzátette: folytatták az osztási akciót, amelynek keretében első körben fertőtlenítőszereket adtak a járvány elleni védekezés érdekében a lakosságnak.

Most minden aszalói részére eljuttattak egy-egy száj­maszkot, korosztályra való tekintet nélkül. Ezek háromnegyedét maguk készítették: az önkormányzat varrószobájában az óvónők, illetve önkéntesek segítségével dolgoztak rajta.

(A borítóképen: Az új körbálázó)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában