digitális ballagás

2020.04.29. 20:00

A többség most digitálisan ballag

A műsorok az iskolák közösségimédia-­csatornáin vagy az intézmények honlapján láthatók majd.

Novák Krisztina

Bujdos Mátyás és Varjas Eszter

Fotó: Bujdos Tibor

A diákokat is belevonták a ballagásról szóló döntésbe – tudtuk meg az iskolaigazgatóktól. A legtöbben örültek annak, hogy annyi legalább megmaradt a hagyományokból, hogy ha nem is mindenkivel egy helyszínen, de a ballagás napján tekinthetik meg családtagjaikkal és barátaikkal együtt az iskola számukra készített műsorát.

Körbejár a zászló

– A tablófotók még a tél folyamán elkészültek, és ezeket a digitális ballagásra összeállított videóban is megjelenítjük – tájékoztatott dr. Burkáné Szolnoki Ágnes, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának igazgatónője.

Azt is elmondta, hogy a tanulóik nagy százalékban az iskolában maradnak még egy évre, szakképző évfolyamon, ezért jövőre remélhetőleg a hagyományos ballagás élménye is megadatik nekik.

– Forgattunk egy filmet, ahol a kamera az iskolazászlót követve egy átlagos ballagási napot mutat be, de üresek a feldíszített termek, a folyosók és az udvar is, ahol az igazgatónő búcsúzik a végzősöktől – mesélte Szalay Zita gyakorlatioktatás-vezető, a műsor koordinátora. – A Kréta programon keresztül már elküldtük a meghívókat a tanulóinknak, amelyet május másodikán tekinthetnek meg tíz órától, az iskola YouTube-csatornáján.

– A tablók elkészültek, és az osztályok már el is helyezték azokat a város kirakataiban – tudtuk meg Balla Árpádtól, a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatójától. – A ballagási meghívók is készen vannak, csak a hónap és a nap hiányzik róluk, mert szeretnénk még ebben az évben egy személyes ballagást is tartani, ünnepélyesebb keretek között, ahol átadjuk a Szalézi-díjat és a Pro Schola díjat is.

Mindezek mellett digitális ballagással is készültek, amit az iskola honlapján tekinthetnek majd meg a diákok a ballagás napján. Összeválogattak egy képsorozatot az elmúlt évek fotóiból, ezt követően a négy osztályfőnök beszéde következik. Utána P. Tran Si Nghi sdb, azaz Ferenc atya, az iskola nevelési igazgatóhelyettese ad egy kis lelki útravalót, majd Balla Árpád iskolaigazgató búcsúzik a végzősöktől.

A miskolci Avasi Gimnázium igazgatója, Miklós Tamás elmondta, hogy művésztanáruk, Homonna György segítségével készítettek egy különleges fotómontázst a pedagógusokról, ami elég jellegzetesre sikerült, és az iskola honlapján nézhetik majd meg a végzősök. A ballagási tarisznya is elkészült, amelyben található egy emlékeket tartalmazó CD és természetesen pogácsa is.

– Úgy döntöttünk, hogy rendhagyó, „digitális” ballagást tartunk pénteken, az eredetileg tervezett időpontban – kezdte Ábrám Tibor, a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója. – Kilenc órától az utolsó osztályfőnöki órán vesznek részt a tanulók zárt Microsoft Teams-csoportokban az osztályfőnökükkel. Ezt követően, tíz órától pedig az iskola YouTube-csatornáján kezdődik a ballagási ünnepség a megszokott istentisztelettel. Az előre felvett videóban tanulóink műsora látható, majd a tizenkettedikesek búcsúznak, a tizenegyedikesek pedig búcsúztatnak. Ezt követi az igazgatói ballagási ünnepi beszéd, ezután pedig ismertetjük a különböző jutalmakat, mellettük a jutalmazott diákok fotójával, majd a négy végzős osztály osztályfőnökei is elbúcsúznak. Ráadásul idén az összes diákunk hivatalos a ballagásra. Igyekszünk megtisztelni a százhuszonhét ballagó diákunkat, akikre nagyon büszkék vagyunk, és hálásak is értük.

Külön linken a tablók

– Mi is a digitális ballagás mellett tettük le a voksunkat, ezért Mahalek János, az informatikai munkaközösség vezetője egy kamerával végigjárta az iskolában a ballagási útvonalat, a műsorban szereplő tanárok és diákok pedig otthon mondták fel a szövegeiket – informált Velenyák János, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumának igazgatója. – Bagány Máté informatika szakos tanár vágta össze a felvett anyagot, és Szabolcs Géza tizenkettedik évfolyamos osztályfőnök állította össze a műsort. Ebben egy tizenegyedikes tanuló elmondja a zászlóátvétel szövegét, és a ballagók – éppen úgy, mint a hagyományos meghívón – osztálynévsorral együtt megjelennek majd. Egy külön linken a tablók is megtalálhatók, és mindezt az iskola honlapján, a ballagás időpontjában tekinthetik majd meg a diákok.

(A borítóképen: A Herman 12/3. osztályának tablója hamarosan látható egy miskolci üzlet kirakatában)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában