szépkorúak

2020.03.07. 08:00

Nyolc hétig várnak ápolásra

Megyénkben nincs megoldva a sürgős és állandó ápolást igénylő idős, beteg emberek elhelyezése.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Általános probléma a megyeszékhelyen, hogy ha valakinek hirtelen lesz beteg egy idős hozzátartozója, aki állandó ápolást igényel, nem megoldható az azonnali elhelyezése. Hosszú, több hónapos várakozás előzi meg az ápolási otthonba való bekerülést is.

– Édesanyám súlyos beteg lett, napi 24 órás szakszerű ápolást igényel az állapota, ami időbeosztás szempontjából és anyagilag is kivitelezhetetlen számunkra. Folyamatosan vigyázni kell rá, éjszaka is bármi komplikáció felléphet nála, mert ágyban fekvő beteg. Családilag, munka mellett ezt nem tudjuk megoldani, a központi intézményekben pedig hosszú a várólista. Anyukám előtt negyvenhárman vannak még, és csak kihalásos alapon, évek alatt lehet bekerülni – osztotta meg nehézségeit olvasónk.

Jobb feltételek

Ákos Judit szociális gondozó és otthonápoló csapata munkája révén ugyanezt a problémát ismerte fel, ezért szeretnének létrehozni egy sürgősségi ápolási otthont.

– Nap mint nap találkozom vele, hogy nagyon sok fiatal nem tudja hová tenni az idős, beteg hozzátartozóját, aki akár folyamatos felügyeletet igényel. Ha pedig valami komolyabb baj történik vele, gyakran a szállítást sem tudják megoldani. Borzasztó, hogy nincs olyan hely, amelyik bár átmeneti jelleggel, de azonnal át tudná venni ezeket az embereket – mondta Ákos Judit. – Tehát hatalmas igény lenne akár egy magánúton, nem horribilis áron működő sürgősségi ápolási otthonra, ezért gondolkodunk mi is ebben. Egyelőre a 24 órás ápolást csak házi beteggondozás formájában tudjuk megoldani, de akár hétvégén és ünnepnapokon is riaszthatók vagyunk. Viszont egy ilyen otthonban jobb tárgyi feltételeket tudnánk biztosítani betegeinknek. Ürömön láttunk jó mintát erre, az ottani idősotthonban, amelynek az alsó szintje ápolási otthonként működik.

Kórházhoz hasonló

Korábban a Meszegyit és a városvezetést kérdeztük a jelenlegi ellátási formákról. Most a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alsó-­majláthi ápolási otthonába látogattunk el.

– Szeretetszolgálatunknál Miskolcon kétféle ellátási forma van, egyrészt a 70 ágyas ápolási otthon, másrészt ugyanebben az épületben, a tetőtérben található a 25 férőhelyes idősek otthona, ami szociális elhelyezést biztosít a lakók haláláig. Ehhez képest az ápolási otthon egy krónikus fekvőbeteg-ellátás, ami csak átmeneti szolgáltatást nyújt – fejtette ki Brahó Zsuzsanna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ápolási otthonának intézményvezetője a megyeszékhelyen. – Azok a zömében idősek kerülnek be hozzánk orvosi beutalóval, akik valamilyen sérülés vagy hirtelen betegség miatt már nem tudnak magukról gondoskodni, és állandó, szakszerű ellátást igényelnek. A bekerülés ideje nagyon változó, attól függ, hogy mikor távozik valaki az intézményből, de ez átlagosan 8 hét szokott lenni. Belső szabályozás alapján határoztuk meg, hogy fél évet tölthetnek itt az emberek. A második fél évet akkor kérvényezhetik a hozzátartozók, ha igazolni tudják, hogy fél év múlva biztosítani tudják máshol az elhelyezést. Mi ugyanúgy működünk, mint a kórházi krónikus ápolási osztály, csak nem a kórházon belül. Azaz nincs folyamatos orvosi felügyelet, egy segédápoló kivételével csak szakápolók és diplomás ápolók dolgoznak nálunk. Nincs kiépített oxigénhálózatunk sem. Viszont családias a hangulat. Közösen karácsonyozunk, majálist tartunk, nyáron szalonnát sütünk és lecsót főzünk a kertben.

(A képen Brahó Zsuzsanna látható)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában