koronavírus

2020.03.11. 11:30

Fertőtlenítés, fólia és utazáslemondás

Szinte mindenhol érezhetőek a járványmegelőző intézkedések. Összeállításunkban körbejártunk intézményeket, megkérdeztünk családokat, és benéztünk a templomokba.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Egy háromgyermekes édesanyát kérdeztünk meg, akinek egyik gyermeke bölcsődés, a másik óvodás, a harmadik pedig iskolás, hogy az oktatási-nevelési intézményekben megtalálható-e a kézfertőtlenítő. Mint mondta, kisfia az egyik önkormányzati fenntartású bölcsődébe jár, ahol már korábban is volt kézfertőtlenítő a szülők által is látogatott mosdókban a folyosón. Most azonban kikerült az adagoló az átadóba is, ahol a kicsiket öltöztetik.

– A kislányom óvodájában minden csoportban kitették a helyes kézmosás folyamatát ábrázoló grafikát, valamint a mosdókban és a szobákban is van kézfertőtlenítő a gyermekek és óvónők számára. Ezenfelül a napokban helyezték el az épület bejáratánál is a fertőtlenítőszer-adagolót. A legnagyobb gyermekem pedig a Fráter György Katolikus Gimnázium tanulója, ott úgyszintén fokozottan ügyelnek arra, hogy a már korábban is kint lévő kézfertőtlenítők mindig fel legyenek töltve. Minden mosdóban, az ebédlőben, a tanári szobákban és az iskola kollégiumában is több helyen megtalálhatóak – mondta.

Fertőtlenítés

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a hivatalokban, nagyobb üzletközpontokban, vendéglátóhelyeken gondoskodnak-e arról, hogy a látogatóknak legyen lehetősége a kézfertőtlenítésre.

Meglehetősen pozitív tapasztalataink voltak: felfedezőutunk során felkerestük az önkormányzati hivatal ügyfélszolgálata körüli illemhelyeket, az egyik belvárosi pláza mosdóit, de betértünk több vendéglátóhely, étterem, gyorsétterem WC-jébe is. Folyékony szappan és fertőtlenítő mindenhol volt, de olyan hely is akadt, ahol azt mondták: a falra szerelhető adagoló tartalmát cserélték kézfertőtlenítős szappanra.

Legtöbb helyen egyébként a fixen rögzített szappantartók mellett tették le voksukat, több helyen is arról számoltak ugyanis be, hogy a mosdó szélére helyezett kézfertőtlenítős flakonnak gyorsan „lába kél” legyen szó hivatalról, egészségügyi intézményről vagy éppen vendéglátóhelyről.

– Lemondtuk a barcelonai kirándulást, amire édesapámmal mentünk volna április közepén – mondja a miskolci Fazekas Viktor, aki egy focimeccs miatt szerettet volna elutazni. Spanyolország is bizonytalan a mérkőzések terén: könnyen lehet, hogy – az olaszokhoz hasonlóan – zárt kapuk mögött rendezik meg az elkövetkezendő bajnoki összecsapásokat, tekintettel a koronavírus terjedésére.

Magánutak lemondása

Fazekas Viktor a következőképp indokolta a döntést:

– Az a lehetőség, hogy az utazás fő programja elmarad, kiábrándító. Emellett a következményekkel is számolni kellett: ha minden jól alakul, akkor is van esélye az esetleges fertőzésnek, így kötelezően ki kellene maradnom két hétig a munkából. Rosszabb esetben pedig akár ott is ragadhatnánk egy karantén során.

Több országban korlátozzák a lakosság mozgását valamilyen szinten: a nagykövetség arra kérte nemrégiben az Olaszországban tartózkodó magyar turistákat, hogy jöjjenek haza. Németországban azonban még nem ilyen súlyos a helyzet.

– Nincsen hisztéria – véli az edelényi Ferenczi Dávid, aki jelenleg Saarbrückenben dolgozik.

– Számomra úgy tűnik, az emberek egyelőre jobban tartanak az influenzától, meg más betegségektől. Ahogy én látom, mindenki ugyanúgy utazik, mint máskor: ha az isten háta mögött nincs, csak egy valaki, az biztos, hogy német nemzetiségű. Nagyon szeretnek utazni, így nem hinném, hogy a félelem visszariasztja őket.

Szigorú ajánlásokat fogalmazott meg papjai számára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Már napokkal ezelőtt elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében. Az elmúlt hét végén már az ajánlás alapján tartották meg a szertartásokat a hazai templomokban.

Fólia a gyóntatórácsra

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérte a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét. Előírják továbbá a gyóntatóhelyiség rendszeres szellőztetését, és azt, hogy a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

A papokat felszólítják arra is, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.

A többi között kérik a gyakori, lehetőleg óránkénti gondos szellőztetést és a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületben lévőknek. Az egyházi betegellátásban részt vevőket az országos tiszti főorvos által kiadott járványügyi rendelkezések betartására kéri a püspöki kar. A betegeket látogató papokat pedig arra, hogy a látogatás előtt és után fertőtlenítsék kezüket.

Ha a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat a nagy létszámú egyházi rendezvényekre is. A püspöki konferencia az egyházi intézmények, iskolák és plébániák munkatársait arra kéri, hogy mindenben kövessék az illetékes állami szervek előírásait.

Fontos a kézmosás

A koronavírus elleni védekezés egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja a rendszeres és alapos, szappanos kézmosás. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a helyes kézmosásnak vannak szabályai. Lehetőleg baktériumölő hatású, folyékony állagú szappant válasszunk! Ez könnyebben eljut a kéz redői közé. A kemény állagú szappanok kézmosás után is jó ideig nedvesek maradnak, sok esetben túlélést biztosítanak a szappanon megtapadt kórokozóknak. Ezek a következő kézmosáskor visszajuthatnak a kézre. Lehetőleg ismételjük meg a műveletet, kutatások szerint ugyanis az első kézmosás alkalmával a kórokozók csak egy részétől szabadulhatunk meg.

Elővigyázatosság a Miskolci Egyetemen is

A külföldről visszatérő hallgatókat, valamint egyetemi polgárokat továbbra is az egyetem eljárásrendje szerint kezelik: aki veszélyeztetett területről érkezik, azt egy kollégiumi szobában megfigyelésre elkülönítik – tájékoztatott a Miskolci Egyetem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Dr. Deák Csaba kancellár kéri az egyetemi polgárokat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, és mérlegeljék az egyéb külföldi utazásokat is, mivel egyre több országban regisztrálnak koronavírusos megbetegedéseket. Kéri továbbá a tömegrendezvényeken való részvétel alapos megfontolását az oktatóktól és a hallgatóktól. Valamint az egyetemen szervezendő nemzetközi és egyéb rendezvények esetén figyelembe veszik a járvány miatti óvintézkedéseket. Az egyetemen továbbra sincs tudomásunk fertőzött személyről.

Kapcsolódó cikkünk:

További friss híreket a koronavírussal kapcsolatban a https://boon.hu/cimke/koronavirus alatt találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában