Koronavírus: Folyamatos frissítés

2020.03.27. 11:30

A gyerekek és a felnőttek is alkalmazkodni kényszerülnek

Göncruszkán az idősekre és a gyerekekre is figyelni kell a járvány miatt. Az ingadozó időjárás nem kedvez a vírus kiszűrésének.

20:18

A kormány felfüggesztette a kilakoltatási és végrehajtási eljárásokat a veszélyhelyzet időtartama utáni 15. napig, ez már kedden megjelent a Magyar Közlönyben. A rendelet szerdán lépett hatályba.


19:20

A Magyar Nemzeti Cirkusz társulata élő online közvetítéssel kedveskedik cirkuszi élmény nélkül maradt nézőinek.


18:18

Kénytelenek halasztani a Horizont fesztivált is

A koronavírus terjedését megelőző intézkedésekről szóló rendeletnek megfelelően, nézőink védelmében úgy döntöttünk, hogy az április 21–25. közöttre tervezett Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált bizonytalan ideig elhalasztjuk – írta közleményében a Miskolci Nemzeti Színház. Amennyiben az egészségügyi helyzet ezt engedi, szeretnénk még ebben az évben megtartani a fesztivált – tették hozzá.

A már megváltott jegyekkel kapcsolatban és az új időpontról a későbbiekben adunk tájékoztatást. Szíves türelmüket és megértésüket kérjük a rendkívüli helyzetre való tekintettel! – olvasható a nemzetközi fesztivál halasztásáról szóló közleményben.


17:36

Esti mesét mond, és hasznos tevékenységeket ajánl a családoknak a miskolci édesanya.


17:00

Kelendőek a szájmaszkok

Ügyes kezű asszonyok készítik Hernádszentandráson a szájmaszkokat elsősorban a község lakóinak. A hernádszent­andrási kétrétegű, szűrős maszkokból szerkesztőségünk munkatársai is kaptak ajándékba, amit ezúton is köszönünk Üveges Gábor polgármesternek!

Mészárosné Hegedűs Mária Fotó: Bujdos Tibor


16:07

Kövesse a Miskolci Balett oldalát!

Jelentős az aktivitás a Miskolci Balett Instagram-­oldalán (https://www.instagram.com/_miskolcibalett_/), a járvány napjaiban sem mulasztanak el új képeket, videókat megosztani. Kovalszki Boglárka például abból ad rövid ízelítőt, hogyan lehet kesztyűben és maszkban is táncolni. Mohai Cintia pedig a Karantraining rovatban hasznos tanácsokkal szolgál otthoni testedzéshez.


16:00

Sztankovics Annát csütörtökön értük utol, hogy a legfrissebb helyzetről érdeklődjünk.


15:00

Az Unió Coop az önkormányzatok segítségével tudja biztosítani a termékek házhoz szállítását.


14:30

Együttműködve is segítenek

A koronavírussal kapcsolatos miskolci intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció frakcióvezetője és Szopkó Tibor, a frakció önkormányzati képviselője. Az önkormányzat – az állami szerepvállalás mellett – fontos feladatokat vállalt a koronavírus elleni küzdelemben – tudtuk meg. A frakció egyetértésével számos, a miskolciak életét megkönnyítő intézkedés született, többek között a játszóterek bezárásával, a tömegközlekedési eszközök folyamatos fertőtlenítésével, a bölcsődék, óvodák bezárásával és az idősellátás megszervezésével igyekeznek megakadályozni a vírus terjedését. A szükséges védőeszközök beszerzése, a rászorulók ellátása folyamatos. A frakció megköszönte mindenkinek a munkáját, akik a legkülönbözőbb frontokon nap mint nap helytállnak.


13:00

A Gönci járás kisvállalkozói megpróbálják valahogy átvészelni a járvány okozta kényszerpihenőt.

Ezt túl kell élni – mondják az abaújszántói kisvállalkozók, de ugyanezt hangoztatják valamikori vendégeik és megrendelőik is. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta nincsenek vendégek a fodrászatokban, a kozmetikusoknál, a műkörmösöknél, de az éttermekben és panziókban sem.

Kohári Emese Korláton él, de Abaújszántón dolgozik fodrászként. Azaz dolgozott addig, amíg a koronavírus nem érte el hazánkat.

– Tizenhat éve vagyok fodrász, de múlt hét vége óta ki sem nyitottam. Egyre kevesebb vendégem volt, aztán szép lassan elfogytak. Az idősebbek azért nem jönnek, mert rájuk különösen veszélyes a vírus, a gyerekeket féltik a szülők, a középkorúak pedig azért nem jönnek, nehogy megfertőzzék idős szüleiket. Most mindenki az otthon maradás mellett döntött. A napokban beszéltem körmösökkel, kozmetikusokkal, ők is ugyanezt tapasztalják, és ők is kénytelenek voltak egyelőre abbahagyni a munkát. Ezt a nehéz időszakot túl kell élni valahogy – fogalmazott Emese.


11:00

Még dolgoznak a szalonokban, de a vendégek egyre kevésbé mernek kimozdulni.

Számos ágazat mellett a szépségipar is válságba kerülhet a koronavírus-járvány alatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan informálja az új fejleményekről az érintetteket. Csörgő Zsuzsanna mesterkozmetikussal beszélgettünk, aki rendszeresen tagja a Kézműves Kupa szakmai zsűrijének, és 2016-ban megkapta „A BOKIK tanulóképzés terén kiemelkedő vállalkozója” elismerést.


10:00

Az önkormányzat dolgozói abban is segítenek, hogy minden gyerekhez eljusson a tananyag.

A kistelepülések is megküzdenek a koronavírus-járvány adta feladatokkal. Göncruszkán az idősekre és a gyerekekre is figyelni kell.


9:30

Szerda reggel a rendőrök kordonnal vették körül a tiszaújvárosi rendelőintézetet.

A jelen helyzetben érthetően nem kis riadalmat okozott a tiszaújvárosiak egy részében, hogy március 25-én, a reggeli órákban körbekordonozták a város központjában lévő orvosi rendelőintézetet. Az önkormányzathoz is érkezett több lakossági észrevétel, érdeklődve a körbekordonozás miértjéről.


8:30

A járvány fokozatosan elgyengülhet a nyári időszakra.

Nem tesz jót

A jelenlegi nagy hőingadozással járó időjárás nem kedvez a koronavírusos tünetek felismerésének, hiszen a könnyen beszerezhető megfázás vagy éppen influenza tünetei nagyban hasonlítanak a víruséhoz.


(A borítókép illusztráció)

Az elmúlt napok cikkei az alábbiakban olvashatóak:

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában