Miskolc

2020.03.28. 15:30

A biztatás e-mailben érkezik

Személyes példájával és virtuális naplójával bátorítja tagjait a Harmadik Kor Egyeteme elnöke.

Detzky Anna

Fotó: Kozma IStván

A koronavírus járvány ideje alatt a különösen veszélyeztetett idősek számára is felértékelődnek a telekommunikációs eszközök és a számítástechnika nyújtotta lehetőségek. A legtöbb nyugdíjas közösség ezeken keresztül kénytelen tartani egymással a kapcsolatot. A Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke „Az Én karanténom – Laci bácsi levelei” című sorozatával szól olvasóihoz. Március 16-a óta naponta köremailben küldi el és a szervezet honlapján teszi közzé bátorító tanácsait és a gyakorlati életre vonatkozó hasznos tippjeit.

– Azért jutott eszembe, hogy közzétenném a gondolataimat, mert az idősek egy részét kifejezetten rosszul érintik a hatósági intézkedések és az, hogy otthon kell maradniuk – mondta dr. Dobos László. – Sajnos a köztereken is sok nyugdíjast láthatunk a mai napig, bár azok, akikkel személyes kapcsolatban állok, megértették, hogy miért szükséges elszeparálódnunk egymástól. Egy másik részük viszont úgy gondolkodik, hogy már annyi mindenen keresztülmentek, hogy nekik már ez sem árthat, ami persze nem igaz. Magam is nagyon aktív ember vagyok, eddig rengeteget jöttem-mentem és számomra is nehézséget okoz a bezártság. Éppen ezért a saját példámmal szeretnék mindenkit bátorítani és elindítottam egy ötletbörzét, hogy hogyan lehet az itthon tartózkodást okosan tölteni. Az összefoglalókhoz építőleg bárki hozzászólhat az email címen.

Sok helyre eljut

Szükséges az izolációban valamit nyújtani a szépkorúaknak, hogy mentálisan ne épüljenek le.

– Önmagában az, hogyha bezárjuk az idős embereket minden szempontból rossz hatással van rájuk. Ez a kérdés most nemcsak őket érinti, hanem mindazokat, akiket foglalkoztat, hogyan óvják előrehaladottabb korú rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket és bárkit, akivel találkoznak. Így a leveleimet az alapítvány idősebb körén kívül fiatalabbaknak is szánom. Annak is örülök, hogy ez által nem veszítjük el egymással a kapcsolatot. A kuratórium tagjai is segítik ezt a munkát, hiszen körülbelül 100-150 helyre küldjük ki ezeket az emaileket. Minden címzettünket arra biztatunk, hogy oda, ahol erre még szükség lehet, nyugodtan küldje tovább a szövegeket – kérte az ötletgazda.

Beszélgessünk velük

Már az első küldemény után is sok jó ötlet futott be a válaszok között.

– Éppen a napokban jött egy telefon, hogy összeköthetnénk a fiatalokat a szépkorúakkal. Első körben az unokákat szeretném ösztönözni, hogy jobban figyeljenek oda a nagyszüleikre. Felmerült, hogy azok a diákok, akiknek már nem élnek a nagyszüleik, felvehetnék a kapcsolatot más a környezetükben élő nyugdíjasokkal és beszélgethetnének telefonon egymással kicsit. Nagyon szép dolog persze az is, ha valaki bevásárol az időseknek és az ételt leteszi az ajtajuk elé, de egy kicsit személytelen. Jó lenne, ha meg is szólítanák őket. Nagyon jó ötletnek tartjuk például a képeslapot. Már az is nagy segítség, ha valaki megvesz 4-5 levelezőlapot felbélyegzett borítékokkal és feladja az öreg szomszédai leveleit, amelyeket azoknak az ismerőseiknek írtak, akik nehezen kezelik a modern technikát – magyarázta az alapítvány elnöke.

(A borítóképen: Dr. Dobos László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában