Szakképzés

2020.02.14. 18:00

Ösztönző bér az oktatóknak

Sok változás várható a szakképzésben, megjelent a végrehajtási rendelet.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Munkaértekezleten tájékoztatta csütörtökön Miskolcon a megye szakképzési rendszerének vezetőit a szakképzést érintő változásokról és a rendszerben rejlő lehetőségekről Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. A rendezvény előtti sajtótájékoztatón elmondta: február 7-én megjelent az új szakképzési törvény végrehajtási rendelete, mely rögzíti az új szakképzési rendszer részleteit.

– A szakképzési végrehajtási rendelet segít abban, hogy hogyan kell a törvényt a gyakorlatban működtetni. Több rendeletet összehangoltunk, így huszonnyolcat kivezettünk a rendszerből, pontosan azért, hogy egy jól átlátható, jól szabályozott törvény és rendelet egységét megteremtő szabályozási környezetet hozzunk létre. Az egyik nagy változás az lesz, hogy a pedagógusok kikerülnek a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alól, és oktatók lesznek. Tehát A munka törvénykönyve vonatkozik majd rájuk. Ez a változás kedvező. Az oktatóknak megmarad minden olyan támogatásuk, amelyet a törvény biztosított számukra. Például jubileumi jutalom, pedagógusigazolvány, utazási kedvezmény, pótszabadság rendszere. Ugyanakkor a bérezésüket egy jóval rugalmasabb rendszer váltja fel. Plusz 35 milliárd forintot kaptunk a kormánytól, tehát jelentős forrás áll rendelkezésünkre egy differenciáltabb, a minőségi munkát elismerő és ösztönző bérezésre – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkárral készített interjúnkat később közöljük.

(A borítóképen: Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában