Segélykiáltás

2020.02.17. 20:00

Nagy bajban van a négygyermekes szikszói család

Úgy kezdődött, hogy a négy hónapos Márk fején megjelent egy duzzanat.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Segélykiáltás érkezett nemrég szerkesztőségünkhöz. A levélíró egy négygyermekes családnak kér segítséget.

Márk négy hónapos kora óta daganatos betegséggel küzd. Most húsz hónapos, és hősiesen tűri a műtéteket, kemoterápiás kezeléseket. Felvettük a kapcsolatot a beteg kisfiú édesanyjával, Ganyi Alexandrával, aki elmesélte kálváriájukat.

Költöztek, felújítanának

– Szúnyogcsípéshez hasonlított, ezért nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, amikor megjelent Márk fején egy pici, piros duzzanat. Azonban nem múlt el, hanem egy hónap múlva már úgy nézett ki, mint egy zsírmirigy. A háziorvos is annak látta, a bőrgyógyász pedig azt mondta, nem daganat, nem ciszta. Ultrahangot és laborvizsgálatot is csináltak. Semmi nem utalt arra, hogy komoly baj lenne. Nem sokkal utána azonban a duzzanat egy nagyobb cseresznye nagyságúra nőtt. Akkor még Budapesten laktunk, kértem egy beutalót a Bókay Gyermekklinikára, ott azt mondta az orvos, hogy a duzzanatot le kell venni. A szövettani vizsgálat kimutatta, hogy a daganat rosszindulatú. Akkor még nem volt áttét, de három hét múlva már kettő is volt a nyirokcsomókban. És elkezdődtek a kemoterápiás kezelések – idézte fel a bajok kezdetét Alexandra.

Márk négy hónapos kora óta küzd
a súlyos betegséggel Fotó: ÉM

Megörökölték a férj édesapjának a házát Szikszón. Ez a ház azonban egyelőre teljesen lakhatatlan, így a férj testvéréhez költöztek. Szerették volna a kis házat felújítani, de Márk betegsége miatt ezt el sem tudták kezdeni. Nemsokára Sajóládra költöztek, Alexandra nővéréhez, azonban itt sem maradhatnak hosszú ideig, mert sokan vannak egy házban, ami Márknak sem jó.

Visszanőtt a daganat

– A kisfiam egyébként felnőtteket meghazudtoló módon jól bírja a kemoterápiát. A daganatok azonban sajnos nem múlnak. A fején kettő nőtt vissza, és a füle alatt is megjelent egy. Márk nyáron lesz kétéves, akkor sugárterápiát is kaphat, és van még egy lehetőség, az őssejtkezelés – sorolja reménykedve az édesanya.

Jelenleg ugyanis hat hónapos terhes. Azért vállaltak újabb babát, hogy Márknak segíthessenek az őssejtekkel. Márknak van egy nyolc és fél és egy hároméves testvére. A család a gyermekeket nem tudja iskolába, óvodába vinni már egy hónapja, mert szikszói intézményekbe járnak, de jelenleg Sajóládon laknak. Úgy gondolták, hogy hamarosan visszaköltözhetnek Szikszóra, ezért nem íratták ki a nagyobbakat az intézményekből.

Ha meggyógyulna

Ha lenne valaki, aki segíteni tudna a család szikszói házának a belső felújításában, az megoldaná az egyik gondjukat. Márk gyógyulásában pedig csak reménykedhetnek.

– Egyetlen kívánságom van, hogy a kisfiam meggyógyuljon. A nagyfiam, Erik kétségbeesésében azt kérdezte egyszer: anya, nem lehet átvenni Márktól a betegséget? – idézi fel az édesanya.

Kérjük kedves olvasóinkat, aki segíteni tudna a családnak, hívja az édesanyát, Ganyi Alexandrát a következő telefonszámon: 20/508–7792.

(A borítókép illusztráció!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában