adományfa kérdés

2020.02.19. 18:30

Mennyi? Faanyagban, pénzben és segítségben

Továbbra is titok, hogy mennyibe került a miskolci adományfa.

Nyikes Zita

Újév után bontották le az adományfát a Városház téren

Forrás: ÉM

Nem politikai, hanem szakmai alapon döntöttek szakemberek bevonásával a tűzifa kiosztásáról – mondta Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere a miskolci közgyűlés januári ülésen.

Múlt héten több kérdéssel kerestük meg a városházát. Azt kérdeztük, hogy pontosan milyen szakmai szempontok szerint döntöttek. „A tűzifa támogatás egy szociális szakemberek által kidolgozott jogosultsági szempontrendszer alapján történik, ennek megfelelően elsősorban olyan rászorulók kapják a tüzelőt, akik a család- és gyermekjóléti szolgálattal együttműködnek, több gyermeket nevelnek és hátrányos helyzetű családnak számítanak, vagy éppen egyedül élő idősek és nincs családjuk, vagy nem kapnak tőlük segítséget, a fűtést pedig fatüzelésű kályhával oldják meg” – áll a válaszban.

Alpolgármester asszony elmondta, nem osztották ki az összes rendelkezésre álló mennyiséget 2020 januárjában. Megkérdeztük, mennyit osztottak ki. Az alábbi választ kaptuk: „A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (Meszegyi) 2020. január 27-28-29-én bonyolította le a szociális tűzifa idei kiosztását. Három nap alatt, négy helyszínen száznegyven adag fát osztottak szét a rászorulók között, 27-én a Kabar utcán, 28-án a Pallos utcán, 29-én pedig a Sütő János és a Szondy György utcai telephelyeken. Egy rászoruló egy kaloda fát kapott, melynek mennyisége az előző évekhez hasonlóan öt mázsa volt.”

Nyitottság? – nincs válasz

Továbbra sem kaptuk választ arra, hogy 2020. évre összesen mennyi tűzifa áll rendelkezésre Miskolcon, és ez a mennyiség hogyan viszonyul a korábbi évekhez. Valamint arra sem, hogy mennyi tűzifa maradt még az évre, és mikor, milyen ütemben, milyen mennyiségben, milyen rászorultsági körben kerül sor a megmaradt mennyiség kiosztására.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy mennyibe került a Miskolc város által a 2019. év adventi időszakban felállított adományfa, milyen mértékben állta a város a költségeit. Valamint arra is rákérdeztük, hogy értékben mennyi volt az adományfából felhasználható tűzifa értéke. „Az adományfa faanyaga maga is alkalmas tüzelésre, elbontása után a rönköket – összesen 40 adagot – már ki is osztották a rászorulóknak” – tájékoztatta lapunkat a városháza költségek, pontos mennyiség megjelölése nélkül.

Az ellenzéki képviselők felvetették, hogy sérült a népképviseleti el, hiszen tudomásuk szerint a Velünk a város frakció képviselőit igen, őket azonban nem kérdezték meg arról, ki szorul segítségre választókerületükben, azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzati képviselők ,,ha tudomást szereznek ilyenről, azt jelezhetik a Meszegyi szakembereinek, akik felveszik a kapcsolatot a rászoruló családdal, vagy idős emberrel, és könnyen lehet, hogy a tűzifán túl másfajta segítséget is fel tudnak neki ajánlani.”

(A borítóképen az adományfa)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában