fűtőmű projekt

2020.02.26. 08:00

Megkezdődött a büntetőper, de a fűtőmű üresen árválkodik

Még nem tudni, mi a terve az önkormányzatnak az üresen álló, gazdátlannak tűnő épülettel.

Szaniszló Bálint

DCIM\

Fotó: Vajda János

Miskolc városa jó tíz évvel ezelőtt 1 milliárd 680 millió forint támogatást nyert el a TIOP Agora pólus pályázatán a miskolci egyetemváros szomszédságában lévő volt fűtőmű épület közösségi központtá történő átalakítására, közkeletű nevén a „fűtőmű projektre”. Az akkori tervek szerint ott alakították volna ki a Science Múzeumot. A projekt végrehajtása éveken át húzódott, míg 2015. augusztus 18-án dr. Kriza Ákos akkori polgármester felmondta a szerződést, azaz elállt a projekt befejezésétől.

Vissza kell fizetni

A szerződés felbontása nyomán Miskolcnak – tudomásunk szerint – 1,035 milliárd forintot kellett visszafizetnie, megspékelve nem ismert összegű büntetőkamattal. Akkori anyit mondtak, hogy még így is jobban járt az önkormányzat, hiszen, ha megépül a múzeum, akkor a fenntartási költségek sokkal nagyobb terhet jelentettek volna számára.

A szerződés felbontásával párhuzamosan dr. Kriza Ákos polgármester súlyos pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozva feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozást – mivel a költségvetést is érintő pénzről van szó – a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága végezte.

Az épület tehát jó fél évtizede üresen árválkodik és csak néhány erőtlen próbálkozás volt arra, hogy kitalálják, mire is lehetne hasznosítani. Megkérdeztük a most hivatalban lévő önkormányzat sajtó osztályát, lehet-e már tudni, a jelenlegi városvezetés épülettel kapcsolatos szándékát, de azt a választ kaptuk, hogy nincs határozott válasz, folynak a tárgyalások az épület sorsát illetően.

Bűncselekmények sora

A fűtőmű sorsáért való aggódással párhuzamosan a zárt a büntetőhatóság malmai is őrölnek. A NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága által elvégzett nyomozás alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség tavaly július 19-én vádat emelt 8 személy ellen „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt.”

Ezt mondja a vádirat

A vádirat szerint a projekt munkálatai 2011-ben „tényleges kiviteli terv hiányában kezdődtek meg”, így a már teljesített, de le nem igazolható munkavégzés és a pénzügyi ütemterv között jelentős eltérés mutatkozott. Az ügyben érintett nyolc vádlott között szerepelnek a projektmenedzsereken túl, a komplett kivitelezésért felelős cég vezetői, a műszaki ellenőrzési feladatok elvégzéséért felelős személy és a kivitelezésben segítő alvállalkozók is.

Az ügy vádlottjai annak érdekében, hogy minél hamarabb hozzájussanak a lehívható támogatáshoz, nem jelezték a nagyfokú eltéréseket a kivitelezett munka és tenderterv között, fiktív anyagbeszerzésekről szóló megállapodásokat kötöttek, majd valótlan tartalmú tárolási, raktározási nyilatkozatokat és részteljesítési igazolásokat bocsátottak ki, mindezekhez pedig szintén valótlan számlákat használtak fel.

Áprilisban folytatódik

A Miskolci Törvényszéken érdeklődtünk a büntetőper helyzetről. Dr. Balogh Adrienn sajtószóvivő arról tájékoztatott bennünket, hogy az első tárgyalás február 10-én megtörtént, melyen megkezdődött az első rendű vádlott kihallgatása. Az ügyben a Miskolci Törvényszék április 27-én és 29-én tart újabb tárgyalást. A tervek szerint az első rendű vádlott kihallgatása folytatódik, illetve várhatóan megkezdőik a további vádlottak kihallgatására is.

Kapcsolódó cikkek:

(Légből kaptuk lencsevégre a jobb sorsra érdemes épületet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában