Állatvilág

2020.02.15. 16:30

Életre szóló társ a teknős

Az ékszerteknősöket különösen fenyegeti a felelőtlen állattartás, pedig nem bonyolult a gondozásuk.

Detzky Anna

A hieroglifás ékszerteknős is kedvelt faj

Forrás: ÉM

Nagyon gyakori, hogy kezdő állattartók vízi teknőst választanak házi kedvencnek vagy gyerekeknek azt ajándékoznak. Ezeknek a hüllőknek nagy része később az állatkertben vagy rosszabb esetben a természetben köt ki, mert idővel kiderül, hogy mégsem tudnak gondoskodni róla. Azért, hogy ezt el lehessen kerülni, szakember segítségét kértük a felelős tartás részleteiről.

– A teknőssel kapcsolatos általános tévhit, hogy békáról van szó, de valójában nem kétéltűről, hanem hüllőről beszélünk. A Magyarországon leggyakrabban tartott teknősök természetes élőhelye Észak-Amerika és Ázsia. Jól tesszük, ha azokat a körülményeket próbáljuk modellezni, amikben egyébként is otthon érzi magát az állat – vezette fel Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője.

A vörösfülű illegális

Már nem kerülhet kereskedelmi forgalomba az Európai Unió területén a vörösfülű ékszerteknős.

– Európának egy őshonos víziteknős-faja van, ez a nálunk is élő mocsári teknős, ami természetvédelmi oltalom alatt áll. Sajnos nagyon sokan, amikor megunták az ékszerteknősöket, akkor kitették a környező vízpartra, ami természetes élőhelye lenne a mocsári teknősnek. A vörösfülű ékszerteknős viselkedését tekintve sokkal agresszívabb, és jobban védi a területét. Elkezdte kiszorítani a természetes élőhelyükről a mocsári teknősöket, ezért kivonták a kereskedelmi fogalomból. Viszont megjelentek a piacon más fajok is, például a sárgafülű és a hieroglifás ékszerteknős, amelyeket ugyanúgy kell tartani – tájékoztatott a szakértő.

Mielőtt magunkhoz vesszük a teknőst, nézzünk utána a helyes tartásának, és lehetőleg tenyésztőtől szerezzük be.

– Gyerekeknek vásárolt állat esetén nagyon gyakori, hogy a gondozás oroszlánrésze mégiscsak a szülőre marad. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark tavasztól őszig fogad be teknősöket. Egyébként teleltetjük őket, amikor nyugalmi állapotban kell lenniük. A kereskedésekben általában 200 forintos nagyságú kis teknősöket lehet vásárolni, de egy idő után megnőnek, és akár 50 évig is elélhetnek. Legalább a páncéljuk négy-ötszöröse hosszában és két-háromszorosa legyen széltében a terráriumuk. A vizet pedig rendszeresen tisztítani kell alattuk, mert egy idő után szaga lesz.

Változatos táplálás

A fiatalabb állatoknál gyakran előfordulnak hiánybetegségek.

– A vitaminhiány legfőbb ismérve, hogy a teknős páncélja fölpuhul, és már nem nyújt megfelelő védelmet a hüllőnek. Nyári időszakban, ha sok napsütés éri az állatot, akkor ez elkerülhető. Télen pedig UV-lámpával lehet pótolni, ami segíti a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Szükséges olyan követ vagy más száraz, melegedő részt biztosítanunk, ahová ki tudnak húzódni. Szintén lényeges, hogy megfelelő takarmányozást válasszunk. A vízi teknősök alapvetően ragadozók, a friss hal, a nyesedékhús és a száraz táp teljes körű táplálékot jelent számukra. Azonban az étrendjüket, különösen már idősebb korukban, időnként ki kell egészíteni növényi eredetű táplálékkal – mondta a gyűjteményi vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában