Környezetkímélő járművek

2020.02.18. 17:30

Elektromos autók a kórháznak

Hat darab új, elektromos Wolkswagen Golf típusú gépkocsival bővítették a megyei kórház állományát.

Nagy-Hankó Krisztina

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórháznak lehetősége nyílt, hogy az állam támogatásával egy meghatározott kontingensből részesülhessen – avatott be Breitenbach Sándor műszaki igazgató a részletekbe. – Az új autók az intézmény személygépjármű-állományának kiváltására szolgálnak. A most lecserélt kocsik 8 és 18 év közötti élettartamúak. Némelyik már rendkívül elhasználódott és környezetszennyező is volt, főleg a dízelüzeműek, ezért nagy szükség volt a cserére – fogalmazott a műszaki igazgató. Magas karbantartási költséggel járt az üzemben tartásuk.

Megtudtuk: a kórház tulajdonában lévő járművek száma az új gépkocsikkal együtt 56 darab lett. 2019-ben az éves üzemanyagköltség 33 millió forint, míg a karbantartási költség 25 millió forint volt. Az új járművek költségei ehhez képest csekélyek. Az üzemeltetés pedig egyhatoda a régi benzines vagy dízelüzemű járművekhez képest. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nemcsak az autókat biztosította, hanem a nagyjavítási, karbantartási munkák költségeit is állja. A járművek általában napi 100 kilométert teljesítenek az intézmények között és a városban. A töltést elektromos hálózatról és gyors­töltőről tudják majd biztosítani. Az ellátási főigazgatóság továbbá saját költségén még négy darab töltőt telepít, kettőt a megyei kórház területére, kettőt pedig a Semmelweis Tagkórházban.

Az elvárásoknak megfelelően

Olyan autókra van szükségünk, amik jól bírják a rendkívüli igénybevételt – mondta dr. Révész János, a megyei kórház főigazgatója. – Ugyanis ezek a járművek a rövid távú szállítások miatt ennek vannak kitéve. Az is fontos, hogy olcsón és könnyen üzemeltethetőek legyenek. Illetve szempont volt, hogy ne legyen nagy a jármű, a parkolás megkönnyítése miatt. Így az épületekhez minél közelebb meg tudnak majd állni – tette hozzá a főigazgató. A céljaiknak megfelelnek, hiszen az egészségügyi eszközök kis térfogatúak és könnyűek, ezekhez nem szükséges tehergépjármű. Ebbe a kategóriába tartozik egyebek mellett a vér és vérkészítmények szállítása, anyatejszállítás, laboranyagok, műszerek, gyógyszer vagy éppen textília fuvarozása. Személyszállításra is kiválóan alkalmasak az elektromos autók. Nem betegeket, hanem elsősorban orvosokat, egészségügyi dolgozókat kell majd a sürgősségi ellátás érdekében gyorsan és praktikusan célba juttatni, a városon belül vagy intézmények között. Egy járművet az igazgatóság, egyet pedig a logisztikai főosztály kapott, az ő munkájukat segíti. A további négy autót pedig a szállítási osztály rendelkezésére bocsájtják.

(A borítóképen: Breitenbach Sándor (balra) és dr. Révész János az autók előtt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában