Állatvilág

2020.02.16. 14:30

A daganatos betegségektől is megvéd az ivartalanítás

Tél végén érdemes elvégeztetni a műtétet, mert így elkerülhetjük a nem kívánt párzási időszakot.

Detzky Anna

Az állatok hormonháztartásához igazodnak a január-februári ivartalanítási akciók. A beavatkozás egészségügyi vonatkozásairól beszélgettünk állatorvos szakértőnkkel.

– A kutyák és a macskák esetében is az volt régen az elképzelés, hogy az emberek azért nem ivartalaníttatják a kedvenceiket, hogy legalább egyszer szülők lehessenek. Ma már kevésbé gondolkodnak így a gazdik, de egyfajta szánalom még mindig él bennük az állatok iránt az ivartalanítás kapcsán. Ez azért nem helyes, mert a fölösleges szaporulat mellett számos hormonális probléma megelőzhető vele. Szukáknál például petefészekrák, emlődaganat, gennyes méhgyulladás és álvemhesség. Kanoknál pedig a prosztata- és heredaganat kialakulásának veszélye csökkenthető – sorolta dr. Puskás Gábor kamarai specialista állatorvos.

Egy nap felügyelet

Hét hónapos korban már el lehet végezni a beavatkozást.

– Érdemes egy-két héttel korábban bejelentkezni a műtétre. Fiatalabb korban annyi előírás van csak, hogy éhgyomorral érkezzen az eb, hogy a műtét közben ne legyen hányingere. Időskorban pedig mindig javasoljuk az előzetes vérvizsgálatot, amivel kiszűrjük az esetleges betegségeket, amelyek akadályai lehetnek a műtétnek. Célszerű főleg nőstényeknél egy nap felügyeletet biztosítani, miután megműtöttük őket. A fiatalok már másnap aktívak, de a sebvédelem náluk is fontos, hogy ne nyalják magukat. Emellett fájdalomcsillapítót, antibiotikumot adunk nekik. A kanok sokkal jobban tolerálják mindezt, és hamarabb felépülnek utána. – mondta a szakember.

Időjárásfüggő

Az első ivartalanításnál fontos körültekintően megválasztani az állatklinikát.

– Régen az évszakoknak megfelelően tartották az állatokat, és tavasszal és ősszel volt az ivarzás. Ma már sajnos ez sem tartható, nemcsak a városias életmód, hanem a klímaváltozás miatt. Az állatok hormonháztartása is felborult, különösen a lakásban tartottaké. Mégis, ha a téli időszakban ivartalaníttatunk, zömében elkerülhetjük vele a párzást. Az állatorvosi rendelők is ösztönzik akcióikkal a gazdikat ilyenkor arra, hogy hozzák el kedvenceiket. Azt azonban minden gazdinak érdemes megérdeklődnie, különösen, ha olcsó ivartalanításról van szó, hogy a műtét milyen körülmények között történik majd. Altatást vagy csak injekciót kap-e az állat, minőségi varróanyagot használnak-e a sebnél, illetve rendelőben, steril szobában végzik-e el a beavatkozást – hangsúlyozta az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában