városi értékek

2020.01.31. 20:30

Tovább bővül a miskolci értéktár

A Szinvavölgyi Néptáncműhely és a turista emlékpark hivatalosan is a város értékei közé került.

Tajthy Ákos

A bizottság ülésén

Fotó: Kozma István

A Bükk-hegységben, a Hárskút területén található Turista Emlékpark és a Szinvavölgyi Néptáncműhely is tagja lett a Miskolci Települési Értéktárnak – erről a helyi értéktár bizottság döntött, amely pénteken reggel tartotta soron következő ülését a miskolci polgármesteri hivatal ovális termében.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, az emlékpark felvételét Török István, a Miskolci Helyiipari Természetjáró Egyesület elnöke kérte.

- Az épített környezet szakterületi kategóriába javasolt emlékparkot az egyesület korábbi titkára, Ferenczi Lajos ötlete nyomán és vezetésével valósították meg 1984-ben. A különleges emlékpark a hazai turizmus alapítóinak állít emléket. Mivel az országban egyedülálló létesítmény, így mindenképpen helye van az értéktárunkban – hangoztatta az alpolgármester.

A Szinvavölgyi Néptáncműhelyt Pál Mónika, a Miskolci Kulturális Központ egyik közösségszervező munkatársa ajánlotta – folytatta Varga Andrea – annak magas szintű, kiemelkedő munkája és eredményei alapján. Az értéktár bizottság tagjai ezt az előterjesztést is támogatták, így a jogelőd Diósgyőri Vasas tánckart is figyelembe véve 1946 óta megszakítás nélkül működő művészeti csoport is bekerült a Miskolci Települési Értéktárba. A Szinvavölgyi Néptáncműhely célja egyébként alapítása óta változatlan, a hazai és erdélyi néptáncok hiteles, magas szintű bemutatása.

A harmadik napirendi pont a már az értéktár részét képező miskolci filmfesztiválról szólt. – Egy módosító indítványt tárgyaltunk, ugyanis a Cinefest korábbi névadó szponzora nemzetközi szinten kivonult a filmkultúra támogatásából, a fesztivál neve változott, amit átvezettünk az értéktárba is.

A Miskolci Települési Értéktár 2013-ban jött létre, hét szakterületi kategóriában több mint negyven helyi értéket tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában