Egészség

2020.01.05. 14:30

Smoothie-k az egészségért

A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez.­­­

Novák Krisztina

Nemcsak egészséges, hanem finom is a smoothie

Forrás: Shutterstock

Javában tart a tél, és még bő három hónapot kell várni a tavaszi-nyári gyümölcsök megjelenésére. Februárra azonban a szervezetünk vitaminraktárai könnyen kifogyhatnak, ami az élettani folyamatok károsodásához és hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Sokan próbálják a vitaminraktárak kiürülését vitamintabletták szedésével orvosolni, ami csak részben jó megoldás, mert szervezetünk a táplálkozás útján bevitt vitaminokat hasznosítja a legjobban. Erre a problémára jelent kiváló és finom megoldást egy-egy reggeli smoothie.

Mi is az a smoothie?

Fontos tisztázni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a smoothie és a turmix közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Míg a smoothie kizárólag gyümölcsből és/vagy zöldségből készül, amit jégkockával pürésítenek, addig a turmixba mindig kerül tejtermék, és az állaga is hígabb, mint a smoothie-é.

A smoothie nagyon egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag ital, amelynek rendszeres fogyasztása meggátolja a szervezetünk vitaminraktárainak a kifogyását, és remek reggeli testébresztő. A zöldségek és gyümölcsök mellett gazdagíthatjuk egészséges magvakkal és bogyókkal, mint például a chiamag, valamint a goji- vagy acai­bogyó, de zabpelyhet is tehetünk bele, és már el is készült a reggelink.

A legjobb választás az a smoothie, amely zöldségeket is tartalmaz a gyümölcsön kívül, mivel általában alacsonyabb cukor- és magasabb rosttartalmúak, miközben még finomak is.


Receptek

Spenótos-gyümölcsös smoothie

A spenót alacsony kalóriatartalmú, de nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, folsavat, kalciumot, valamint A-, C- és K-vitamint.

Hozzávalók:

friss spenót, friss ananászdarabok, friss banándarabok, avokádó, jégkocka

Elkészítés:

Keverjük össze a spenótot és a többi hozzávalót nagy sebességfokozaton a smoothie-mixerben addig, amíg sima és krémes nem lesz, és fogyaszthatjuk is.

Zelleres zöld smoothie mangóval, banánnal és gojibogyókkal

A gojibogyók édesek, egészségesek, antioxidánsokban és A-vitaminban gazdagok. Készítés előtt feltétlenül áztassuk be a gojibogyókat vízbe.

Hozzávalók:

zellerszár, apróra vágott banán, goji­bogyók, mangódarabok, jégkocka

Elkészítés:

Keverjük össze a zellerszárat és a többi hozzávalót nagy sebességfokozaton a smoothie-mixerben addig, amíg sima és krémes nem lesz, és fogyaszthatjuk is.

Kelkáposztás zöld smoothie mangóval és banánnal

A kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz rák elleni tápanyagokat, antioxidánsokat, kalciumot és B-vitaminokat.

Hozzávalók:

durvára aprított kelkáposzta, érett banán, mangódarabok, jégkocka

Elkészítés:

Keverjük össze a kelkáposztát és a többi hozzávalót nagy sebességfokozaton a smoothie-mixerben addig, amíg sima és krémes nem lesz, és fogyaszthatjuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában