2020.01.05. 14:30
Smoothie-k az egészségért
A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez.
Nemcsak egészséges, hanem finom is a smoothie
Forrás: Shutterstock
Javában tart a tél, és még bő három hónapot kell várni a tavaszi-nyári gyümölcsök megjelenésére. Februárra azonban a szervezetünk vitaminraktárai könnyen kifogyhatnak, ami az élettani folyamatok károsodásához és hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Sokan próbálják a vitaminraktárak kiürülését vitamintabletták szedésével orvosolni, ami csak részben jó megoldás, mert szervezetünk a táplálkozás útján bevitt vitaminokat hasznosítja a legjobban. Erre a problémára jelent kiváló és finom megoldást egy-egy reggeli smoothie.
Mi is az a smoothie?
Fontos tisztázni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a smoothie és a turmix közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Míg a smoothie kizárólag gyümölcsből és/vagy zöldségből készül, amit jégkockával pürésítenek, addig a turmixba mindig kerül tejtermék, és az állaga is hígabb, mint a smoothie-é.
A smoothie nagyon egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag ital, amelynek rendszeres fogyasztása meggátolja a szervezetünk vitaminraktárainak a kifogyását, és remek reggeli testébresztő. A zöldségek és gyümölcsök mellett gazdagíthatjuk egészséges magvakkal és bogyókkal, mint például a chiamag, valamint a goji- vagy acaibogyó, de zabpelyhet is tehetünk bele, és már el is készült a reggelink.
A legjobb választás az a smoothie, amely zöldségeket is tartalmaz a gyümölcsön kívül, mivel általában alacsonyabb cukor- és magasabb rosttartalmúak, miközben még finomak is.
Receptek
Spenótos-gyümölcsös smoothie
A spenót alacsony kalóriatartalmú, de nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, folsavat, kalciumot, valamint A-, C- és K-vitamint.
Hozzávalók:
friss spenót, friss ananászdarabok, friss banándarabok, avokádó, jégkocka
Elkészítés:
Keverjük össze a spenótot és a többi hozzávalót nagy sebességfokozaton a smoothie-mixerben addig, amíg sima és krémes nem lesz, és fogyaszthatjuk is.
Zelleres zöld smoothie mangóval, banánnal és gojibogyókkal
A gojibogyók édesek, egészségesek, antioxidánsokban és A-vitaminban gazdagok. Készítés előtt feltétlenül áztassuk be a gojibogyókat vízbe.
Hozzávalók:
zellerszár, apróra vágott banán, gojibogyók, mangódarabok, jégkocka
Elkészítés:
Keverjük össze a zellerszárat és a többi hozzávalót nagy sebességfokozaton a smoothie-mixerben addig, amíg sima és krémes nem lesz, és fogyaszthatjuk is.
Kelkáposztás zöld smoothie mangóval és banánnal
A kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz rák elleni tápanyagokat, antioxidánsokat, kalciumot és B-vitaminokat.
Hozzávalók:
durvára aprított kelkáposzta, érett banán, mangódarabok, jégkocka
Elkészítés:
Keverjük össze a kelkáposztát és a többi hozzávalót nagy sebességfokozaton a smoothie-mixerben addig, amíg sima és krémes nem lesz, és fogyaszthatjuk is.