Tiszaújváros

2020.01.16. 14:30

Kiemelkedő volt a tavalyi gombaszezon

A 2019-es szezon igazán kiemelkedő volt, mind a gombák minőségét, mind a mennyiségét tekintve.

A diósgyőri zöldségesnél is nagyon népszerű a gomba

Fotó: Kozma István

Az első hó és fagy megpecsételte az ehető gombák sorsát. A szerencsésebbek találhatnak még itt-ott lilatönkű pereszkét, amely kibírja a nulla fokot, és most indul be igazán a kiváló ízű és könnyen meghatározható téli fülőke növekedése, viszont összességében nézve a szezon véget ért – számol be a Tiszaújvárosi Krónika. A 2019-es gombaszezon igazán kiemelkedő volt mind a gombák minőségét, mind a mennyiségét tekintve. A tavasz slágere a tövisaljagomba (ehető) volt, amely szilva- és kajszibarackfa közelében nő. Mérgező párjától (zöldes­szürke döggomba) lisztszaga és gazdanövényei különböztetik meg. Egyre népszerűbb az ördögszekér-laskagomba (ehető) is, amely a laskagombák között egyedinek számít abban a tekintetben, hogy nem a fát korhasztja, hanem a mezei ördögszekér (Eryn­gium campestre) és más, vastaggyökerű sztyeppei növény gyökerének már elhalt kérgén él. A csiperkék közül még ízletes csiperkét (ehető), sziki csiperkét és karbolszagú csiperkét hoztak be a gomba­szakellenőri helyiségbe nagyobb mennyiségben. A nyár ezúttal is száraz és aszályos volt. A Zemplénből és a Bükkből elő-előkerült néhány vargánya- és tinórufaj. Sárga rókagombát többet hoztak Erdélyből, mint a környékről.

Fordulatot hozott

Fordulatot a szeptembertől tartó csapadékos időjárás hozott, ami az ősszel óriási forgalmat generált.

Kilószámra ellenőriztettek csiperkefajokat, mezei szegfűgombát (ehető), lilatönkű pereszkét (ehető), nagy őzlábgombát (ehető). Utóbbi faj mostanában változatos megjelenésével keltette fel a figyelmet, ráadásul egyre gyakrabban hozzák be mérgező párját, a kerti őzlábgombát is, amely kedveli a nitrogénben gazdag, trágyázott helyeket (de az ehető párja mellett is nőhet).

A gombaszakellenőri helyiséget idén rekordszámban, 146-an keresték fel, és mintegy 70 fajt ellenőriztettek. A tiszaújvárosiakon kívül nagyon aktívak a polgáriak, a szögediek és az örösiek.

Sajnos még mindig előfordul, hogy a különféle fajokat egybe szedik vagy műanyag szatyrokba, zacskókba, amik rontják a gombák beazonosítását. Továbbra is sokan kérnek tanácsot a gombák szedésével, elkészítésével kapcsolatban.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában