tankötelesség

2020.01.17. 14:30

Hatévesen az iskolapadban

A gyermek hatévesen még túl kicsi az iskolához. Sok vélemény ezt támasztja alá.

Nagy-Hankó Krisztina

Nem könnyű dönteni...

Forrás: Shutterstock

A törvény értelmében a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik, de a hatóság dönthet arról, hogy maradhat-e óvodában. Megkérdeztünk érintett szülőket, mit gondolnak az új szabályozásról, illetve ők mit tennének ebben a döntési helyzetben.

Több problémát is felvet

Idén októberben már a hetedik évét tölti be Hriczuné Tóth Zsuzsanna kisfia, ezért ő már szeptemberben mindenképpen iskolába megy. Jól járt így édesanyja, hiszen nem neki kell a döntést meghoznia, hogy a gyermeke iskolaérett-e. Amennyiben hatévesen kellett volna kezdenie az iskolát, nem lett volna könnyű, mert ha testileg és a szellemi képességei tekintetében alkalmas is lett volna az iskolára, mentálisan, pszichésen még nem vette volna könnyedén az új rendet, feladatokat, környezetet. Azt is látni kell – fogalmazott Zsuzsa –, hogy ezt nem azért találták ki, hogy a szülőket bosszantsák. Talán olyan szempontok is vezérelték a döntéshozókat, hogy ne maradjon senki feleslegesen az óvodai nevelésben.

Horváth Imre háromgyermekes édesapa két kisebb gyermeke még óvodás. A kisfia esetében ez nem lesz kérdés, hiszen már majdnem hétéves lesz, amikor elkezdi az iskolát. A kislánya májusi, úgyhogy ő még csak hat lesz, amikor iskolapadba kell ülnie. Az édesapa azt is hozzátette, hogy a kislánya esetében nem hiszi, hogy gondot okozna, már most is ügyesen összpontosít egy adott feladatra. Viszont felvetette, hogy tudomása van arról, hogy egyes vidéki óvodákban csoportokat fognak bezárni, mert szeptemberben minden hatéves gyermek – ha nem kérelmezte a szülő, hogy maradjon – iskolába fog menni.

Minél tovább legyen gyerek

„A kis tanulónak nagyon hamar hozzá kell szokni az új környezethez, emberekhez, máris feladatokkal bombázzák. Ha nem érett a gyerek a befogadásra, az a pedagógus és a gyerek szempontjából is hátrányos, akármennyire jó az iskola. Egy ilyen kicsi gyereknek még az a jó, ha ideje nagy részét játékkal töltheti” – mondta Udvariné Broda Krisztina kétgyermekes édesanya. A családjukban ez nem volt kérdés annak idején, a nagylánya pont augusztus 31-én töltötte a hatot, így maradt óvodában. A kisfiát viszont – aki most második osztályos – az óvónő tanácsára és a saját döntésük alapján visszatartották még egy évig.

Tóth Judit két gyermeket nevel, a kicsi még bölcsődés, a nagyobbik fia azonban már iskolás. Amikor meg kellett hozniuk a döntést, hogy a hatéves gyermek menjen-e iskolába, több szempontot mérlegeltek. Az óvodában rendezett nyílt nap segített abban, hogy helyesen döntsenek. Azt látta az édesanya, hogy a kisfia unatkozik az oviban, a feladatok már nem elégítik ki kíváncsiságát. A kisfiú képességeit tekintve megérett a tanulásra, semmilyen hátránya nem származott abból, hogy iskolás lett – tette hozzá Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában