Szépkorúak

2020.01.12. 16:00

Elhelyezés átmenetileg

Az idősellátás hiányosságaira és a szűkös kapacitására mutatott rá egy olvasónk.

Detzky Anna

Az idősotthonokba nem könnyű bekerülni

Forrás: ÉM/Illusztráció

Fotó: Vajda János

Olvasónk jelezte felénk, hogy idős és beteg hozzátartozóját sehol nem tudja elhelyezni, és nem találja a megoldást. „Az idősotthonok nem tudják azonnal fogadni az idős, beteg embereket. Az egyik ok a helyhiány, a másik a rugalmatlan, nem élethelyzetekhez igazodó jogszabály. A család szaladgál ide-oda, de elhelyezni nem tudja az idős hozzátartozót. Ezt átéli sok esetben a szépkorú, akinek meg kell küzdenie a betegséggel és azzal a tudattal, hogy helyzete kilátástalan, és terhére van a családnak és a társadalomnak. Megoldás lenne ideiglenesen 30–50 fős szak­ápolást igénylő otthon, ahol az emberi méltóság tiszteletben tartásával ápolják, gondozzák az időseket. Aztán ha már van hely, átkerülhetne az idősek otthonába” – írta.

Időben kell lépni

A problémafelvetéssel Miskolc Polgármesteri Hivatalának Sajtó Osztályához fordultunk.

„Miskolc Megyei Jogú Város idősellátásának felülvizsgálata folyamatban van. Az már most látszik, hogy súlyos problémák vannak az ellátás területén, sok megoldandó feladat vár a jelenlegi városvezetésre. Egyelőre felmérjük az állapotokat, ezek ismeretében hoz a miskolci önkormányzat majd döntéseket, amelyekről a későbbiekben tájékoztatjuk a sajtó képviselőit” – válaszolta Varga Andrea alpolgármester.

A Városháza a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) szakmai véleményét is kikérte:

„A társadalmi változások kihatással vannak az idősotthoni elhelyezés igényeire is. Az elmúlt évtizedek jelentős változást hoztak mind a szolgáltatást nyújtók, mind a szolgáltatást igénybe vevők szempontjából. Természetes igény lehet, az időskori hozzátartozó ellátásában a segítségkérés, állapotának megfelelő ellátási forma igénybevétele. Nehéz a hozzátartozó szempontjából is a szeretett idős elengedése. Elsősorban egy hosszas érzelmi folyamat és belátási szakasz előzi meg a szolgáltatások iránti tájékozódást. Sajnos a felmerülő igényekre nem tud a szolgáltatási rendszer azonnal reagálni. Ezért nagyon fontos, hogy időben kérjünk segítséget” – ajánlották.

Telt házzal működnek

„A szolgáltatási palettát a szociális törvény határozza meg. Természetesen a segítségnyújtás állapottól függően történhet az érintett otthonában és intézményes ellátás keretében. A szolgáltatást igénylő ellátott kapcsán javasolt előzetes egyeztetés az egészségügyi feladatokat ellátó háziorvossal, szakorvossal, illetve az alapellátásban dolgozó szociális szakemberekkel, és ezt követően időben kérelemmel fordulni a szakosított ellátás felé. Intézményünk a Miskolc Megyei Jogú Város fenntartásában működtetett Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény, szakosított ellátást – idősek otthonai ellátást – nyújtó szolgáltatás tekintetében 608 engedélyezett férőhellyel rendelkezik. 2019. december 31-én a betöltött férőhelyszám 584 fő volt. Teljes kapacitáskihasználtság mellett működik a szolgáltatás, a különbséget az aktuális, folyamatban lévő változások teszik ki, például szolgáltatási hely igénybevételének változása, elhalálozás, folyamatban lévő férőhely-kiértesítések. A jogszabály által előírt és vezetett nyilvántartás alapján több mint 400 fő várakozót rögzített az intézmény, és sürgősségi várólistán is közel 30 főt tartottunk nyilván” – tudtuk meg.

Gondozóház működik

„Az ellátórendszer keretében – az alapszolgáltatás területén – működik az átmeneti elhelyezést nyújtó gondozóház-szolgáltatás is, amely szintén segítségül szolgálhat az ilyen helyzetek ad hoc megoldására. A szolgáltatás igénybevétele kapcsán javasoljuk a hozzátartozóknak, hogy időben vegyék fel a szolgáltatókkal a kapcsolatot, nézzék meg az intézményeket, tájékozódjanak az igénybevétel feltételeiről, és nyújtsák be a kérelmüket. Ezzel valamelyest megelőzhető és kiküszöbölhető az olvasó által jelzett helyzet előfordulása” – írta a MESZEGYI.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában