ünnepek

2019.12.19. 20:00

10 tipp a karácsonyi készülődéshez

Nyakunkon a karácsony, egyre nagyobb a nyomás mindenkin, ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb ünnepi problémákat és tippekkel, ötletekkel járulunk hozzá ezek megoldásához. Hátha ezzel tudunk segíteni azoknak, akik évről évre belefutnak ugyanazokba a hibákba. Ha még nem tették, ideje a készülődésnek!

Bartók Nándor

Karácsony

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

1. Korai kezdés

Vannak, akik imádják, hogy már novemberben megszólalnak a plázákban és az üzletekben a karácsonyi dallamok, viszont sokaknak nem okoz ez akkora örömöt, mint amekkorát az ötletgazdák szeretnének ezzel elérni. Érdemes minél előbb beszerezni a nagyobb ajándékokat, hiszen ezzel rendkívül sok bonyodalomtól kímélhetjük meg magunkat.


2. Csomagolás

Rengetegen vannak, akik nem rendelkeznek remek kézügyességgel, vagy csak szimplán nem túl gyakorlottak az ajándékok csomagolásának rejtelmeiben. Sok fejfájást spórolhatnak meg az ünnepi témájú dísztasakokkal, illetve az interneten fellelhető csomagolást segítő oktatóvideók révén.


3. Giccs

Nem rossz dolog, ha az ember szépen feldíszíti a házát, lakását, vagy esetleg a munkahelyét, de nem mindenki van oda a villódzó fényekért. Érdemes próbálgatni több díszítési módot is, kinek mi válik be. Sokszor a kevesebb több!


4. Felesleges ajándék

Ki szeret olyan ajándékot kapni, vagy akár adni, ami aztán a polcon hever a következő karácsonykor is bontatlanul? Sokat segíthetünk magunkon azzal, ha már év közben elkezdünk jegyzetelni, hogy szeretteinknek mire van szüksége, minek örülnének. Ha végképp semmi ötletünk nincs, remek megoldást jelentenek az előre feltöltött ajándék kártyák, melyekkel a megajándékozott fél a későbbiekben saját magának tud olyan dolgokat beszerezni, amit a legjobban szeretne.


5. Munkahelyi/iskolai titkos ajándékozás

Akad, akinek nem okoz gondot, ha kevésbé ismert vagy akár kevésbé közelálló iskolatársának vagy kollégájának kell ajándékot vennie, mert ez a bevett szokás. Sokszor titkos névhúzás is bekerül a képbe, itt viszont még jobban bonyolódnak a dolgok. Remélhetőleg van egy keretösszeg, amin belül mozognunk kell az ajándékkal kapcsolatosan. Ilyenkor nem szabad túlgondolni ezt a feladatot, érdeklődni kell az illetőhöz közeli emberektől, hogy mivel is lehetne meglepni őt. Esetleg valami olyan dolog is szóba jöhet, ami kollektívan is jó lehet a közösségnek.


6. Pénz

Nem kifejezetten pénztárca-barát hónap a december, ha még kis dolgokkal is, de nagyrészt elmondható, hogy szeretjük meglepni a számunkra fontos embereket. Sokan szkeptikusak az internetes vásárlással kapcsolatban, viszont rengeteget tud spórolni az ember egy kis befektetett idővel. Ha pedig nem veszi meg a végén a kinézett dolgokat, legalább kap egy képet arról, hogy hol milyen árakra számíthat. Sok esetben pedig még mindig a kreativitás az egyik legjobb spórolási eszköz.


7. 1-2 plusz kiló

Egy dologban talán mindenki egyet tud érteni ezzel az időszakkal kapcsolatban, mégpedig, hogy ilyenkor a legkönnyebb elveszíteni a nyári fürdőruha alakot. Erre talán a legjobb tipp, hogy próbáljunk mértékletességre törekedni, nehogy rosszullét legyen a vége a nagy dőzsölésnek.


8. Tömeg

Ki az aki szeret tömegben harcolva küzdeni az utolsó kis apróságért egy üzletben? A válasz elég gyakran az, hogy senki. A tömegre ismételten csak azt tudjuk javasolni, hogy az internetes kutatás segíthet időt és energiát spórolni, hiszen ha még nem is vásároljuk meg onnan a terméket, legalább utánanézhetünk, hogy van-e az üzletben raktáron, amit keresünk. Aki pedig még nem tette, próbálja meg inkább azokban az időpontokban letudni a vásárlást, amikor kevesebben kelnek útra ugyanebből a célból.


9. Utazás, dugók

Biztos mindenkinek feltűnt már, hogy december második felében megtöbbszöröződik az utcákon az emberek száma. Ez ellen nem lehet mit tenni, ha nem tudtuk le időben a bevásárlást, próbáljuk meg a leghasznosabban megtervezni az útjainkat és céltudatosan azokért a dolgokért menni, amikre szükségünk van. Illetve a sokat emlegetett internet is a segítségünkre van itt is.


10. Karácsonyfa

Sokaknak gondot jelent a karácsonyfa beszerzése, és az ezzel járó esetleges huzavona. Rengeteg háztartásban felmerül a kérdés, hogy „idén mű legyen vagy igazi?” A műfenyők minősége már egészen megfizethető áron is elég jónak mondható manapság. Illetve nem egy utolsó szempont, hogy nagy valószínűséggel jó pár évre kipipálhatjuk ezt a kérdést, ha egyszer befektetünk, és takarítás szempontjából is kiváló döntés lehet, de a jó fenyőillatot és a valódi fa látványát mi tudja pótolni? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.


[eweb-voting id="3967050"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában