Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.17. 12:30

Több százszor intézkedtek

Kötelesek lépni a rend­őrök, nem kell, hogy vér folyjon hozzá.

Horváth Imre

Címlapokra került a családon belüli bántalmazás ügye, köszönhetően a miskolci Orosz Bernadettnek, aki kiállt a nyilvánosság elé, miután volt barátja agyba-főbe verte. Kíváncsiak voltunk, mi a rendőrségi eljárás ezeknél az ügyeknél, milyen segítségre számíthatnak a bántalmazottak.

Családi kör

– Amikor családon belüli erőszakról beszélünk, akkor fontos tisztázni, hogy ki számít családtagnak – szögezte le beszélgetésünk elején Simkó Imre és Fórizs Zsolt, mindketten a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának alezredesei. – Ebben benne van a jelenlegi és volt házastárs, élettárs, barát, barátnő, akkor is, ha erről nincs papírjuk, a gyerekek – örökbefogadott és nevelt is –, szülők, nevelőszülők, nagyszülők.

A rendőrök hangsúlyozzák: minden esetben intézkednek, és nem csak a családtag tehet bejelentést. Ha jelzés érkezik a rendőrséghez, járőrt küldenek a helyszínre, akinek ha az erőszakról nyilatkozik a sértett, vagy nem nyilatkozik ugyan, de látható jelek vannak, jogszabályi kötelessége eljárni.

– A járőr nem mérlegelhet, intézkedési kötelezettsége van. Ilyenkor alkalmaznia kell az ideiglenes megelőző távoltartást, ami egy azonnali beavatkozást tesz lehetővé. Ez a bántalmazót 72 órára tartja távol a sértettől még akkor is, ha a sértett ezt nem kéri. Ha szükséges, előállítjuk a bántalmazót, amíg a határozatot meghozzuk és kézbe kaphatja, de távollétében is megszülethet a határozat. Azt is hangsúlyozni kell, hogy nem csak fizikai bántalmazásnál alkalmazzuk ezt, a verbális erőszak vagy például a lakás feldúlása, anyagi kár­okozás is elég lehet hozzá. Nem igaz tehát az a vád, hogy a rendőrök csak akkor intézkednek, ha vér folyik. Éppen a komolyabb bántalmazás vagy tragédia megelőzését szolgálja ez az intézkedés – mondta el Fórizs Zsolt.

Súlyos következmények

Ha valaki megszegi az ideiglenes megelőző távoltartást, annak súlyos következményei lehetnek. Ehhez az sem kell, hogy újra bántalmazza a sértettet, elég, ha csak a 72 óra alatt újra megjelenik nála, már azonnal őrizetbe veszik. Ilyenkor 72 órán belül bíróság elé állítják.

– Tegyen bejelentést, aki lát, tud ilyen családon belüli bántalmazásról, mert mi csak akkor tudunk segíteni, ha jelzést kapunk. Ha van szemtanú, a sértetten külsérelmi nyomok vannak, látszik a lakáson a dulakodás nyoma, akkor a kollégák eljárást indítanak, még ha a sértett tagadja is a bántalmazást – hangsúlyozta Simkó Imre.

Éppen a napokban indult el egy kampány a rendőrség és több társszerv együttműködésében, amelynek címe A csend a legnagyobb sikoly, halld meg! Ebben a családon belüli erőszakra, bántalmazásra fókuszálnak plakátok, anyagok, kisfilmek segítségével.

A megyei főkapitányságon idén már több száz ideiglenes megelőző távoltartási határozatot adtak ki, nincs olyan nap, hogy ne születne ilyen.HI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában