Miskolc

2019.11.29. 17:30

Hiányos szolgáltatások, fejletlen infrastruktúra

Nyitott a kérdés, sikerül-e megállítani a megye lakosságszámának drámai csökkenését.

Szaniszló Bálint

Más dolgok mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye demográfiai helyzetének és gazdasági állapotának – a két szorosan összefüggő tényezőnek – alakulásáról tájékozódott első rendes ülésén az október 13-i választások nyomán megalakult megyei közgyűlés.

Egyre fogyunk…

Jól tudjuk, hogy megyénk demográfiai helyzete drámai. Borsod-Abaúj-Zemplén megye népessége és területe alapján az ország második legnagyobb megyéje. A megyében 2019. január 1-jén kicsivel több mint 642 ezer fő élt, azaz az ország lakónépességének 6,6 százaléka. A megye népsűrűsége – négyzetkilométerenként 89 fő – alacsonyabb, mint az országos (105 fő), de a Budapest nélkül számított megyék átlagát (87 fő) még mindig meghaladta. A megye népsűrűsége azonban a népességfogyás következtében 2012 és 2019 között 6 fővel csökkent.

A megye népességét egyébként az 1980-as évek elejéig erőteljes növekedés, ezt követően az országos átlagot meghaladó mértékű fogyás jellemezte. Erre az évre a megye lakónépessége 2012-höz képest 6,7, az előző évhez képest 0,9 százalékkal esett vissza, ennél nagyobb népességcsökkenés csak Békés megyében volt.

Az elvándorlás a fő ok

A népesség csökkenését több tényező eredményezte. A természetes fogyás (a halálozások száma meghaladja az élve születésekét) az országoshoz képest 1992-től kezdődött el a megyében.

A természetes népességfogyás népességszámhoz viszonyított mértéke ugyanakkor kisebb volt, mint országosan. 2012 és 2019 között a születések és a halálozások egyenlege alapján 17 800 fővel fogyott a megye népessége.

A népességszámot a születések viszonylag alacsony és a halálozások magas száma mellett a vándorlási veszteség is nagymértékben csökkentette. Borsod-Abaúj-Zemplén megye lélekszáma 2012. és 2019. január 1-je között a belföldi vándorlás miatt 27 200 fővel, a nemzetközi vándorlás kapcsán 1600 fővel csökkent.

A 16 járás közül a Miskolci a legnépesebb, 2019 elején itt élt a megye népességének 36 százaléka, ezt a Kazincbarcikai és az Ózdi járás követte. 2012-höz képest minden járásban csökkent a lakónépesség száma, de a legnagyobb mértékben a zempléni járásokban. Legkisebb mértékben a kevésbé fejlett Encsi, Edelényi, Cigándi és Szikszói járás népessége fogyott.

2019. január 1-jén a férfiak átlagéletkora a megyében 39,3, a nőké 44,1 év volt, előbbieké 1,2, utóbbiaké 1,3 évvel magasabb, mint 2012-ben. A népesség öregedése ellenére mindkét nem esetében alacsonyabb az átlagéletkor, mint országosan, a férfiak esetében 1,2, a nőknél pedig 0,6 évvel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában