Miskolc

2019.11.10. 08:00

Cicaként viselkedik a bagoly

Breznai Annamária maine coon cicákkal és baglyokkal él egy házban.

Detzky Anna

Breznai Annamária és Darcy

A macskatenyésztő az első baglyát, Szophie-t, négy és fél évvel ezelőtt vásárolta meg. A maláj erdei bagoly kézen nevelt és kicsi kora óta maine coonokkal él együtt, ezért macska módjára viselkedik, és amikor felnőtté vált, kiderült róla, hogy hím – tudtuk meg Breznai Annamáriától.

– A monori kisállatbörzén láttam meg Szophie-t, aki akkor kéthetes volt. Egy pici, hatalmas szemekkel és apró lábakkal megáldott lényt kell elképzelni, akiről kezdetben nem lehetett megmondani, hogy dinoszaurusz, madár vagy valami más szerzet. Azonnal imádtam, megvásároltam és hazahoztam hivatalos papírokkal és gyűrűvel. Rövid összeszoktatás után a cicáim a barátai és a játszótársai lettek. Szophie nem tekinti zsákmánynak az apró kölyökmacskákat sem. Sosem vadászott, mivel fogságban nőtt fel. Ha egeret kap ételként, azt rendszerint a többi állat ellopja tőle. Viszont bújós, közvetlen, aranyos, és ha szabadon engedem, nem szedi szét a lakást, mint mondjuk egy papagáj, úgyhogy ideális házi kedvenc – mesélte a gazdi.

Genetikai csoda

– Később úgy döntöttem, hogy szeretnék még egy bagolykát, ekkor szereztem be Darcyt, aki egy nőstény pápaszemes bagoly. Szophie lassan felcseperedett, kétévesen ivarérett lett, fiú módjára kezdett viselkedni és rendszeresen párzó mozdulatokat végzett. Mivel a két baglyom más fajtához tartozik, úgy döntöttem, hogy szerzek mellé egy párt is. A párválasztáshoz szükséges volt genetikai vizsgálattal tollból meghatározni Szophie nemét, akkor derült ki, hogy hím. Ezt ránézésre nem lehet megállapítani.

 

Most Szophie négy és fél éves, a maláj erdei bagoly kislány pedig, akit egy holland tenyészetben találtam, két és fél éves, és még nem egészen ivarérett.

Kedvesek, de buták

– Úgyhogy Szophie Darcynál próbálkozott, és a hibridség ellenére élő tojásuk lett, ami 18 napig életképes volt, de már nem kelt ki. Hasonló eset a természetben nagyon ritkán fordul elő, de fogságban megesik – ecsetelte az állatbarát.

Az állattenyésztőt a bagolytartás ideális körülményeiről kérdeztük még.

– Bár a baglyoknak nagy röpdére van szükségük, de ezt leszámítva könnyű a tartásuk, ha valaki nem undorodik tőle, hogy nyers csirkehúst, egeret, patkányt vagy napos csibét adjon nekik enni, és 35 évre elköteleződik az állat mellett. Szerintem türelem, elkötelezettség és tudatosság kell ahhoz, hogy valakiből jó bagolytartó váljon, mert a madár igényli, hogy napi szinten foglalkozzanak vele, különösen, ha egyedül él. Ugyanakkor nem annyira okos, mint ahogy a nép felruházta. Az a monda, hogy arra a házra száll le, ahol később meghal valaki, valószínűleg abból eredt, hogy a betegek mellett rendszerint éjszaka is virrasztottak, ami odavonzotta a baglyokat – fejtette ki Breznai Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában