Évtizedes probléma

2019.11.12. 20:00

A Bölcs utca eső után: mint az ezer tó vidéke

Lassan tíz éve várnak aszfaltos útra a diósgyőri utcában. Mindhiába.

Hegyi Erika

A Bölcs utca tegnap…

Fotó: Kozma István

– Nézzék meg, milyen ez az utca! – mutatja a hatalmas pocsolyákkal, kisebb tavakkal tarkított utat egy középkorú asszony, Zsuzsa, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg.

A Diósgyőrben található Bölcs utcában jártunk hétfőn. Az ott élők lassan egy évtizede küzdenek azért, hogy utcájuk végre aszfaltot kapjon, de eddig csak ígéreteket kaptak.

– Így kell kinéznie egy városi utcának a 21. században? Nem tanyán élünk, és nem is egy kis falu szélén, hanem közvetlenül Diósgyőr főutcája mellett. Évekkel ezelőtt az utca elején lakó idős hölgy szorgalmazta az aszfaltozást, felmerült az a lehetőség, hogy a költségek egy részét a lakók állják, ebbe bele is egyeztünk volna, de aztán ebből sem lett semmi. Az útjavítás abból állt, hogy olykor zúzalékkővel terítették le az utat, de az utóbbi időben ez is elmaradt. Emiatt aztán hatalmas gödrök alakultak ki, egész hétvégén esett az eső, úgyhogy most több a pocsolya, mint a szárazföld. Pedig ebben az utcában sokan építkeznek, a régi házakat szinte már mind lebontották, újak kerültek a helyükre. Minden családnak van autója, de csak lépésben tudnak haladni, nehogy valami baja történjen a kocsinak a hatalmas kráterek miatt – sorolja az asszony elkeseredve. Hozzáteszi: évekkel ezelőtt azzal a kifogással utasította el a kérésüket az akkori városvezetés, hogy a Szinva medrét szeretnék szabályozni, és a munkagépek tönkretennék az aszfaltos utat. A 2010-es árvíz után ugyan ott, ahol kiöntött a patak, lebetonozták, és a medret is kotorták, de ezenkívül semmilyen szabályozás nem történt.

Érthetetlen

Az utcában találkozunk egy középkorú férfival, Molnár Lajossal. Mint mondja, ő nem itt lakik, rokonlátogatóban volt, de őt is felháborítja, hogy hosszú évek óta nem történik semmi pozitív ebben az utcában. Egy ideig járható volt a zúzalékos út, de az nem bírja úgy a terhelést, mint az aszfalt.

– Nem értem, hogy miért így kell kinéznie egy városi útnak. Már a legkisebb faluban is aszfaltot kapnak az utcák, számomra érthetetlen, hogy a Bölcs utca miért mostoha gyermeke Miskolcnak és miért néz ki úgy, mint az ezer tó vidéke – fogalmaz.

Barnai Réka háromgyermekes édesanya, ők az utca elején laknak. Lapunknak elmesélte, hogy legkisebb gyermeke még nincs egyéves, úgyhogy a babakocsit elég nehéz tolni a göröngyös, pocsolyás utcán. A nagyobb gyerekeket pedig nem könnyű lebeszélni arról, hogy kipróbálják a tócsákat.

– Mi nem régen lakunk itt, de eddig minden évben gyűjtöttek aláírást az aszfaltozás érdekében. A petíciót be is nyújtották a városnak, de mégsem történt semmi. Egyszer jött egy nagy kocsi, hozott zúzalékkövet, és ennyi – mondja Réka.

Többször ígérték

A Bölcs utcaiak problémájáról mi is többször írtunk már. 2013 márciusában az akkori városvezetéstől a következő választ kaptuk: „A Bölcs utca magasságában a Szinva meder jelenleg szabályozatlan. A Szinva meder szabályozásának tervezése folyamatban van. A jogerős engedélyek birtokában először a meder szabályozását kell elvégezni. Ezen meder szabályozási munkák jelentős nehézteher-forgalmat fognak generálni a Bölcs utcában. Ezért a meder szabályozási munkák lezártáig az utca szilárd burkolattal történő kiépítését és a csapadékvíz elvezetést ésszerűségi okokból nem építette meg az önkormányzat. Az útépítésre csak a mederszabályozás után kerülhet sor.”

A Bölcs utcaik várta, vártak, de nem történt semmi. A remény 2015-ben csillant fel újra. Akkor Jakab Péter, aki akkor a Jobbik miskolci frakcióvezetője volt, tartott a helyszínen sajtótájékoztatót.

Elmondta: évek óta húzódik a Diósgyőr szívében található Bölcs utca aszfaltozásának kérdése, aminek a végére jövőre (2016-ben) talán pont kerülhet. Emlékeztetett: „a Fidesz még a 2010-es kampányban tett ígéretet arra, hogy leaszfaltozza az utcát, ami létezése óta először kaphatna szilárd burkolatot. A városvezetés korábban a Szinva-meder szabályozatlanságára hivatkozva nem aszfaltozta le az utcát, később azt mondták, pályázati lehetőségre várnak. A Jobbik ezek után írásban kereste meg az önkormányzatot, kérve, tegyék egyértelművé: van-e egyáltalán szándék az utca rendbetételére. A városvezetés azt ígérte, a 2016-os költségvetés tervezésekor figyelemmel lesznek az utca felújítására, ami jövőre megtörténhet.”

Ma 2019 végét írjuk, de a Bölcs utcában élő 22 család még mindig nem örülhet aszfaltos utcának, sőt az út rosszabb állapotban van, mint valaha.

Kérdeztük a miskolci önkormányzatot mikor kap az utca szilárd burkolatot, és hogy miért nem történt ez meg eddig. Várjuk a válaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában